zo-lang-gaat-een-auto-motor-mee

Zo Lang gaat de Motor van een Auto Gemiddeld mee

Wanneer je de gemiddelde leeftijd van alle auto’s in Nederland zou berekenen, kom je rond de tien jaar uit. Daar zitten natuurlijk flinke uitschieters bij, want er zijn auto’s die bij wijze van spreken net van de lopende band zijn gerold, terwijl er ook nog heel wat oldtimers rondrijden. Maar een gemiddelde leeftijd zegt niets over de uiteindelijke levensduur van een auto. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in en bekijken we ook de mogelijkheden voor verkoop van je gebruikte auto.

Benzinemotor versus dieselmotor

betaal-je-meer-dan-nodig-autoverzekering

Een benzinemotor houdt het gemiddeld zo’n 250.000 tot 300.000 kilometer vol. Dit hangt overigens sterk af van de mate van onderhoud. Als je goed onderhoud pleegt, kun je er langer plezier van hebben. Dieselmotoren gaan gemiddeld 350.000 tot 400.000 kilometer mee. We kunnen dus wel stellen dat de scène in de beroemde televisieserie Married With Children, waarin Al Bundy claimde dat zijn Dodge inmiddels een miljoen Amerikaanse mijlen (zo’n 1,6 miljoen kilometer) op de teller had staan, bepaald niet steekhoudend is. Als jouw motor het al eerder begeeft dan bij de hierboven genoemde waarden, kun je er alsnog geld voor krijgen. Een sloopauto verkopen is namelijk zeer eenvoudig en zorgt ervoor dat het voertuig op de juiste manier wordt gedemonteerd en gerecycled. We komen hier later op terug.

Elektrische auto’s

Omdat de elektrische auto’s nog relatief nieuw zijn, is hierover geen historische data beschikbaar. Experts menen dat een accu van een elektrische auto 160.000 tot 320.000 kilometer moet kunnen halen, afhankelijk van de kwaliteit. Volgens een onderzoek uit 2020 neemt de capaciteit van zo’n accu jaarlijks met 2,3 procent af. De nieuwste accu’s zullen beter scoren op dit punt. Autofabrikanten stellen dat na acht jaar de accucapaciteit nog ongeveer zeventig procent behoort te zijn. Een nadeel is wel dat een elektrische auto verkopen lastig is, wanneer de accu niet meer van goede kwaliteit is. De accu is immers het duurste onderdeel van zo’n auto en daarmee is tweedehands aanschaf nauwelijks rendabel.

Verkooptips

Wat betreft het verkopen van auto’s hoef je tegenwoordig niet zelf rechtstreeks met meerdere potentiële kopers te gaan onderhandelen. Het is veel gemakkelijker om dit uit te besteden aan een specialist die de fijne kneepjes van het vak kent en over meerdere afzetkanalen beschikt. Je hoeft dan alleen nog maar de auto aan te melden en te wachten op een bod.

Vorige artikel Volgende artikel