Balkan verenigt zich door middel van creativiteit

Het Design Festival dat georganiseerd wordt in de Kroatische hoofdstad Zagreb staat nog in de kinderschoenen, maar design leeft hier in de Balkan! Als ik tenminste Dorotea Kutlesa en Maja Boskovic moet geloven, twee jonge ontwerpsters die bezig zijn met hun master aan de Universiteit van Zagreb, Faculteit Architectuur. (Architektonski Fakulteit Studij Dizanja). “Creativiteit verbind, het Mikser Festival is daar een voorbeeld van”.

De dames staan gezamenlijk bij hun keukenblok project, een soort mix tussen een moestuin en een kookeiland, ze zagen een trend ontstaan in het tuinieren van mensen en tegelijkertijd de vrijheid die mensen willen in het zelf inrichten van hun keuken. Ze kwamen met een slimme en tegelijkertijd betaalbare oplossing. “Natuurlijk heb je een zonnige keuken nodig”, zegt Maja lachend.

Een nieuwe generatie
Maja en Dorotea beiden begin twintigers vertellen hoe er sinds enkele jaren in Zagreb en de rest van de Balkan een nieuwe generatie is die zich richt op niet alleen het vervaardigen van interieur producten maar zeker ook het ontwerpen ervan. “We hebben een traditie als het gaat om het produceren van producten en dan met name van hout, maar sinds kort is daar ook de richting design bij gekomen. De hele Faculteit bestaat echter pas 25 jaar, je kunt je dus voorstellen dat het nog in de kinderschoenen staat”. Bij ons keukenproject zijn we een samenwerking aangegaan met lokale meubelmakers om op die manier onze talenten te combineren, zo helpen we elkaar verder te ontwikkelen.

Young Balkan Designers Project
Sinds enkele jaren hebben verschillende Balkan landen zoals Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië zich verenigt en hebben het zogeheten Young Balkan Designers Project opgericht, tenslotte sta je samen sterker. Het is bijzonder, zeker gezien de gezamenlijke geschiedenis van deze landen. De oorlog in het gebied eindigde nog geen 20 jaar geleden en de spanningen aan weerszijden van alle grenzen zijn nog altijd voelbaar, zeker bij de generatie die het allemaal mee heeft gemaakt. Maar een jonge, nieuwe generatie lijkt een nieuw elan met zich mee te dragen.

Nationaliteiten verenigen tijdens het Mikser Festival
Het jaarlijkse Mikser Festival dat gehouden wordt in de maand mei in Belgrado, is een prachtig voorbeeld van hoe creativiteit een brug kan slaan tussen verschillende nationaliteiten, maar ook religies. Tijdens dit kunst, innovatie en muziek festival verenigen de Balkan landen zich in Belgrado en vieren 5 dagen lang alles wat hen verbindt. Het is een uniek concept wat nu zijn zevende jaar in gaat. Het festival dat wordt gesponsord door de Europese Unie heeft ieder jaar een onderwerp voor discussie waar gedurende het festival gezamenlijk een oplossing voor wordt gezocht. Het onderwerp voor dit jaar is “The Ghost Project“.

zagreb-design-week-2
Foto: Croatian Design Super Store in het centrum van de stad.

Een creatieve toekomst tegemoet
Ook organisator van het festival, Daniel Tomicic is tevreden en trots. Zijn festival, wat nu zijn tweede jaar in gaat, is een voorbeeld van hoe de stad Zagreb zich ontwikkeld op creatief vlak. De recent geopende Croatian Design Superstore middenin het centrum van de stad geeft misschien wel het mooiste de ambities weer van deze nieuwe opkomende markt. En het moet gezegd, het ziet er allemaal pico bello uit. Een geselecteerd gezelschap van designers van alle leeftijden hebben ze hier verenigd en neergezet als een sterk merk. Een knap staaltje marketing, alles ademt een gevoel van museumkwaliteit. Als de lijn die hier is ingezet zich de komende jaren kan blijven ontwikkelen duurt het niet lang meer voordat deze stad zich kan meten met grote design steden als Stockholm, Kopenhagen of Amsterdam. Het is ze gegund!

Tekst en foto’s: Joost Gijzel

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel