Walter Gropius was een bekende Duitse architect die leefde van 1883 tot 1969. Hij volgde een architectenopleiding in München en daarna Berlijn. Na het afronden van zijn opleiding werkte hij 3 jaar voor een architectenbureau, waarna hij voor zichzelf begon.
Al snel kwam een grote opdracht voor hem, de schoenenfabriek Fagus in Alfeld in 1911. Bijzonder aan deze fabriek was dat de wanden bijna alleen maar van glas gemaakt waren. In 1919 werd door Gropius Bauhaus geopend, een academie voor architecten en kunst gevestigd in Weimar. Zeker in die tijd, net na de eerste wereldoorlog, was dit een bijzondere plek waar toekomstig kunstenaars zich konden ontwikkelen. Tot 1928 heeft Gropius ook leiding aan Bauhaus gegeven, waarna hij door de oorlog gedwongen naar Engeland en later Amerika emigreerde. In Amerika verkreeg hij al snel een baan als hoogleraar aan Harvard.
Bauhaus
Na de oorlog werd het oorspronkelijke Bauhaus door een Belg, genaamd Henry van de Velde, geleid. Gezien zijn afkomst werd hij gedwongen afgezet, en schoof hij Gropius naar voren als zijn opvolger. Zo stond Gropius in 1919 aan het hoofd van de opleiding.
Het doel van Bauhaus was simpel. Design en kwaliteit moest voor iedereen beschikbaar zijn, met goed geproduceerde industriële producten. Bij Bauhaus werden dan ook allerlei verschillende producten ontworpen en ontwikkeld. Ze werden bekend met bijvoorbeeld de F51 stoel voor de vergaderruimte, deurklinken en ook gehele gebouwen.
Gropius designs werden toen duidelijk door het expressionisme beïnvloed. Hiermee kon hij zijn gevoelens en emoties uiten in het ontwerp en dus zijn werk. Zijn Bauhaus periode kwam al snel ten einde, toen eind 1930 duidelijk werd dat Hitler aan de macht zou komen, en hij van Duitsland gevlucht was naar Engeland in 1934 en later in 1937 zelfs helemaal naar Amerika. Gropius heeft Bauhaus naar een hoogtepunt van aanzien en internationale bekendheid geleid.
Invloeden van Walter Gropius
Gropius als architect stond bekend als iemand die functionaliteit met techniek wist te combineren. Dit begon al bij de eerder benoemde Fagus fabriek waarmee zijn carrière begon. In dit ontwerp zat heel veel glas als wanden en beton als vloeren. Deze aspecten komen ook weer terug in de Van Nelle-fabriek in Rotterdam die Gropius later heeft ontworpen.
Hij zocht in al zijn ontwerpen naar het vormen van eenheid tussen architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst. Door eenheid tussen huis en mens zal de omgeving beter worden, en daarmee uiteindelijk een betere wereld worden. Zoals direct duidelijk wordt zag hij architectuur en zijn werk als veel meer dan simpelweg een huis of gebouw voor bepaalde doeleinden. Het was een manier om de wereld verder te laten ontwikkelen en klaar te stomen voor de toekomst. Een bijzondere inzage in die tijd, waar veel mensen toch enorm door de wereldoorlogen beïnvloed werden.
Kenmerken Gropius
Gropius zag zijn werken dus als iets vooruitstrevends, en vond dus ook dat de bouwstijl hier bij moest horen. Met gebruik van de nieuwste technieken en materialen wist hij dit voor elkaar te krijgen. Vorm moest functie volgen, en producten moesten dus naast mooi ook functioneel zijn. Ook zag Gropius het belang van ‘eerlijke materialen’. Hiermee wordt bedoeld dat materialen niet omwille looks moeten worden gebruikt, maar de constructie een onderdeel van het ontwerp moest zijn. Verder stond hij bekend als minimalist die met weinig veel probeerde waar te maken. Hij maakte veel gebruik van geometrische vormen en strakke lijnen om zijn designs aan elkaar te linken. Voor hem waren alleen lijnen, kleuren en vormen belangrijk. Dit is dan ook in bijna al zijn werken terug te zien, of dit nou een gebouw of een gebruiksvoorwerp was.