voordelen-minimalistisch-huis

5x Voordelen van een Minimalistisch Huis

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je huis te decoreren met een reeks exotische decoraties en ornamenten, beginnen steeds meer mensen de voordelen te ontdekken van een minimalistisch interieurontwerp. Eenvoud in huis kan een diepgaand positief effect hebben op onze algemene stemming en ons welzijn, omdat het als tegenwicht dient om de complexiteit en stress in ons leven in evenwicht te brengen.

Stel je voor: je bent net thuisgekomen van een lange en stressvolle dag op kantoor, je hebt duizend-en-één dingen aan je hoofd en je wilt gewoon uitrusten in de avond. Kom je dan liever thuis in een druk huis vol rommel of een ruimte vrij van troepjes met een minimalistisch design? Bovendien maakt het eenvoudig houden van je interieur het schoonmaken een fluitje van een cent.

Laten we dieper ingaan op waarom een minimalistisch huis de beste keuze is.

1. Kleuren beïnvloeden onze stemming

minimalistisch-design

Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kleur zowel op korte als op lange termijn ons humeur en welzijn kan beïnvloeden. Over het algemeen zijn lichte en neutrale tinten goed in de meeste moderne minimalistische ontwerpen, omdat ze ons geluk vergroten en stress verminderen.

Door dit soort kleurenschema’s lijken onze huizen groter en uitnodigender, waardoor we ons minder claustrofobisch en opgesloten voelen. Een lief en eenvoudig kleurenschema is ook veel gemakkelijker voor onze hersenen om als geheel te verwerken. Daarentegen, hebben donkere en harde kleuren de neiging om onze negatieve emoties te versterken, wat onze zorgen en stress kan vergroten. Veel huiseigenaren kunnen echter het gevoel hebben dat een effen beige of grijze verfbeurt saai is en niet hun levendige persoonlijkheid weerspiegelt.

Het goede nieuws is dat je nog steeds een beetje kleur in je huis kunt spatten. In de slaapkamer zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om een ​​levendigere kleur zoals rood te gebruiken in de lakens, schilderijen en kussens. Hiermee kun je de gewone verfbeurt op de muren compenseren.

2. Een minimalistisch ontwerp werkt goed voor onze mentale gezondheid

slaapkamer-minimalistisch

Naast kleur kunnen de verlichting, de ruimte en het ontwerp van een huis van invloed zijn op hoe we ons voelen. Het fenomeen is zelfs zo diepgaand dat veel bouwers een nieuwe ontwerpstijl volgen, Neuro-architectuur genaamd. Het opwindende concept combineert de principes van neurowetenschappen met architectuur om het mentale welzijn van de bewoner te optimaliseren.

Wat het interieur betreft, kan Neuro-architectuur van toepassing zijn op een minimalistisch ontwerp: rommel veroorzaakt angst; duisternis staat gelijk aan depressie; overmatig licht leidt tot stress; en een gebrek aan ruimte geeft de bewoner een benauwd gevoel.

3. Onze hersenen houden van symmetrie

woonkamer-minimalistisch

Mensen hebben een voorliefde voor symmetrische ontwerpen. Hoewel niemand zeker weet waarom, hebben talloze onderzoeken aangetoond dat we symmetrie gelijkstellen aan schoonheid; of het nu gaat om de gelaatstrekken van een potentiële minnaar of de indeling van ons huis.

Het is natuurlijk veel gemakkelijker om een symmetrisch interieurontwerp te creëren met een minimalistische benadering, omdat er veel minder elementen zijn om in evenwicht te brengen. Kies je voor een meer complexe inrichting, dan heb je te veel rommel om het gewenste effect te bereiken.

Houd bij het kopen van belangrijke meubelstukken zoals fauteuils rekening met symmetrie. Kunnen ze gelijkmatig worden gerangschikt? Zullen ze een gevoel van evenwicht bereiken in de toegewezen ruimte?

4. Minimalisme maakt schoonmaken een makkie

Niemand houdt ervan om zijn huis schoon te maken, vooral als er zoveel andere belangrijkere en leukere dingen te doen zijn. Daarnaast vormt een ophoping van stof en allergenen in je huis een gevaar voor de gezondheid, omdat het allerlei ademhalingsproblemen en ziekten kan veroorzaken. De oplossing is om een eenvoudig huis te onderhouden. Door een minimalistisch ontwerp aan te nemen, zal er minder rommel zijn waar het stof zich op kan nestelen, dus het schoonmaken wordt gemakkelijker en je ademt niet-verontreinigde lucht in.

Het is echter belangrijk om het niet te overdrijven met het minimalisme. Sommigen komen misschien in de verleiding om overboord te gaan en alles weg te gooien wat niet strikt noodzakelijk is voor hun dagelijks leven. Bepaalde items zoals dierbare aandenkens, fotoboeken en sentimentele geschenken maken ons gelukkig en moeten op een prominente plaats in huis worden achtergelaten. Wees gewoon een beetje selectief, zodat je huis niet overspoeld wordt met smakeloze souvenirs.

5. Je interieur kan je ziek maken

Het is onderzocht dat verlichting, ruimte en ontwerp van je huis invloed kan hebben op hoe je je voelt.

  • Als een kamer te rommelig is, kun je angstig worden.
  • Als een kamer te donker is, kun je depressief worden of je somber voelen.
  • Als een kamer te licht is, kun je je gestrest en gehaast voelen.
  • Als een kamer te klein is, kun je je benauwd of opgesloten voelen.

Geen van die scenario’s klinkt als het gastvrije toevluchtsoord waar we naar hunkeren.

Conclusie

Minimalisme is een uitstekende manier om de overtollige rommel in je leven te verminderen en over het algemeen een gelukkiger bestaan te bereiken. Het interieurontwerp van je woning is misschien wel de meest effectieve manier om deze innovatieve benadering in je dagelijks leven op te nemen. Of je nu een geheel nieuwe ruimte ontwerpt of je huis wilt opknappen, zorg ervoor dat je een minimalistische benadering kiest voor een gezonder, gelukkiger en schoner huis.

Vorige artikel Volgende artikel