Zo veilig mogelijk op de motor

Als motorrijder ben je een stuk kwetsbaarder dan andere verkeersdeelnemers. Niet alleen omdat je vaak een stuk harder gaat dan een auto maar ook omdat je veel minder goed beschermd bent omdat er geen hele auto om je een zit. Om die reden is het des te belangrijker dat je extra aandacht besteedt als het gaat om je veiligheid.

De helm
Wanneer je denkt aan veiligheid op de motor denk je waarschijnlijk als eerste aan de helm. Dit is ook niet gek want dit is bijna het belangrijkste onderdeel als het gaat om je eigen veiligheid. Dit is een grote factor om de gevolgen van ongelukken zo veel mogelijk te beperken. Er zijn verschillende soorten als het gaat om de motorhelm. Allereest heb je de integraalhelm. Dit is de meest voorkomende helm onder motorrijders. Deze is helemaal aansluitend om je hoofd en heeft een vizier dat je naar beneden of boven kunt klappen. Verder heb je nog de systeemhelm. Deze lijkt op de integraalhelm maar bij deze helm is ook het kinstuk opklapbaar. Hierdoor is de helm makkelijker op en af te zetten. Tenslotte is er ook nog de jethelm. Dit type helm bedekt de voorzijde van je gezicht niet helemaal en is daarmee misschien minder veilig dan de andere 2.

Beschermende kleding
Buiten de helm is het ook belangrijk dat je andere beschermende kleding draagt. Zo heb je motorhandschoenen die je beschermen tegen schaafwonden. Ook moet je bepaalde motorschoenen hebben die ervoor zorgen dat je enkels bedekt zijn. Verder is het noodzakelijk dat je een motorpak of een motorjack en een motorbroek draagt van leer.

Motor zelf moet in orde zijn
Natuurlijk moet de motor waar je op rijdt ook helemaal in orde zijn. Check dus altijd voordat je op de motor stapt of alles het nog doet. Let er bij deze check bijvoorbeeld op of je banden nog genoeg profiel hebben, of de verlichting het nog doet en of de remmen nog goed werken.

Rij veilig
Je kan natuurlijk alles eraan om doen om je veilig aan te kleden en je motor goed in orde te maken maar hoe je rijdt is misschien nog wel het allerbelangrijkst. Aangezien de meeste ongelukken de fout zijn van mensen is het des te belangrijk om altijd heel erg alert te zijn. Op deze manier kun je heel wat ongelukken voorkomen.

Tags:
Vorige artikel Volgende artikel