Goed van start als zzp’er? Handige basistips!

Goed van start als zzp’er? Handige basistips!

Start je (binnenkort) als zzp’er? Gefeliciteerd! Natuurlijk wil je de zaken meteen zo goed mogelijk op orde hebben. Hoewel de werking daarvan uiteraard per branche en type bedrijf verschilt, zijn er genoeg algemene tips die we met je kunnen delen. Heb je hier allemaal al aan gedacht?

Goede bereikbaarheid verzorgen

Je opdrachtgevers, klanten en andere zakelijke relaties moeten je goed kunnen bereiken. Zorg dus dat je ook bereikbaar bent. Je kunt je contactgegevens op verschillende plekken vermelden. Denk aan je website en je social media kanalen. Deel je visitekaartjes of ander materiaal uit? Zet je contactgegevens hier dan ook op. Per mail, telefoon of chat: het is slim om op verschillende manieren bereikbaar te zijn. Denk na over de werking die voor jezelf handig is. Een zakelijke telefoon zzp maakt het voor jou extra makkelijk om je bedrijfscommunicatie overzichtelijk te houden. Houd je telefoon en laptop zelf goed in de gaten, dat moet misschien nog in je systeem komen. Reageer zo snel mogelijk op binnenkomende berichten en mails, want dat wordt toch wel van je verwacht.

Werk-privébalans behouden

ergonomie-voor-thuiswerkers

Natuurlijk vind je het leuk om veel tijd in je (toekomstige) onderneming te stoppen. Als startende ondernemer is immers alles nog nieuw en interessant. Duik hier dan ook zeker in! Maar we willen je wel meegeven: zorg voor een gezonde werk-privébalans. Veel startende ondernemers gaan namelijk over hun grenzen heen. En daar kun je op een later moment echt spijt van krijgen. Wat helpt om die balans te bewaken? Spreek duidelijke werktijden met jezelf af. Net zoals een werkgever met je zou doen eigenlijk, als je voor iemand zou werken. Af en toe overuren maken kan best (het hoort er soms ook wel een beetje bij), maar maak er geen gewoonte van. Nog een goede tip? Pak regelmatig pauze tijdens je werkdag. Ga dan bijvoorbeeld even naar buiten toe, een blokje om. Dat zorgt weer voor nieuwe energie! Je kunt er meteen je sportmoment van maken, door te gaan hardlopen. Onderweg toch bereikbaar zijn? Dat lukt met een zakelijk smartwatch abonnement. Daarmee ben je namelijk altijd bereikbaar op je smartphone, ook als je deze niet op zak hebt. Maar als je je werk-privébalans goed wilt bewaken, is het af en toe trouwens ook prima om helemaal niet bereikbaar te zijn. In de avond bijvoorbeeld, mocht je zo’n moment als je vrije tijd zien.

Werkplek regelen

Het is prettig om een bedrijfsruimte te regelen. Zelfs als je alleen werkt, raden we aan om buiten de deur te werken. Huur bijvoorbeeld een (flex)werkplek. Zo ben je meteen onder de mensen. Je kunt een interessant zakelijk netwerk opbouwen op zo’n werkplek, als je daar een beetje je best voor doet. En – we noemen ‘m gewoon nog een keer – je hebt een betere balans tussen je werk- en privéleven met een externe ruimte om te werken. Dit soort werkplekken zijn trouwens vrij populair, dus je kunt maar beter op tijd beginnen met je zoektocht. Zeker als je specifieke wensen hebt voor zo’n werkruimte.

Bedrijfsplan opstellen

Wat ook zeker belangrijk is? Het opstellen van een gedegen bedrijfsplan. Hier kun je al mee starten voordat je je bedrijf daadwerkelijk opricht. Welke visie en missie heb je binnen je bedrijf? Waarom start jij als ondernemer? Wat zijn de doelen die je stelt binnen je onderneming? Of je nu producten of diensten verkoopt, je kunt bepaalde verwachtingen stellen. Neem ook een financieel plan en een marketingplan op in je bedrijfsplan. Een expert kan je hierbij helpen, als je hier zelf nog geen weet van hebt. Het plan helpt je om met een duidelijke strategie van start te gaan. Zo heb je minder het gevoel dat je maar iets aan het doen bent. Uiteindelijk kan dat ook meer winst en succes opleveren. Dat is uiteraard mooi meegenomen! Houd je plan natuurlijk ook netjes bij, als je eenmaal van start bent. Zijn je doelen haalbaar? Of moet je dit toch nog wat bijschaven?

Er komt veel op je af als startende ondernemer. De bovenstaande tips helpen je op weg. Natuurlijk is het ook een kwestie van gewoon doen en gaandeweg leren. Maar houd je wel vast aan een bepaalde visie en strategie, om je bedrijf richting te geven.

Vorige artikel Volgende artikel