Valhalla Festival 2013

Valhalla Festival: A Bizarre Ride

Valhalla Festival begon vorig jaar als collectief festival van onder meer de elektronische muziek-organisaties Dekmantel, Pleinvrees & Girls Love DJ’s en moest de bezoeker zoals de tag-line luidt een ‘Bizarre Rit’ laten beleven in de Rai in Amsterdam. Niet alleen dance-muziek, maar ook diverse circus-acts en kunstzinnige projecten stonden op het programma. Deze combinatie moest van Valhalla een eigenzinnig, gevarieerd festival maken wat voor ieder wat te bieden had. De eerste editie was een succes en op 21 december 2013 zag de tweede editie van Valhalla Festival het licht, met de belofte nog grootser & veelzijdiger te zijn dan de eerste editie in 2012.

Valhalla Festival: A Bizarre Ride heeft als thema jaren ’30 circus en al in de posters en artwork van het festival wordt dat duidelijk. Alles heeft een ‘vintage’ uitstraling; het promotiemateriaal van Valhalla brengt je al volledig in de sfeer. Bij binnenkomst blijkt het niet bij sfeervol artwork te blijven; vanaf half 11 worden de bezoekers verwelkomt door prachtig geschminkte vrouwen in extravagante kleding én een luidruchtig draaiorgel. Al direct wordt je in de wereld van Valhalla gezogen, om er pas om 7 uur ’s ochtends weer uit te stappen.

Valhalla Festival 2013

De Amsterdam Rai is een immens complex, maar de 8 area’s van Valhalla zijn goed te vinden dankzij de elektronische borden waarop duidelijk aangegeven staat waar alles zich bevindt. Elke area heeft zijn eigen sfeer, en de organisatie van Valhalla Festival heeft duidelijk zijn best gedaan om zichzelf ten opzichte van vorig jaar te overtreffen. De decors zijn speels, origineel en roepen een magische sfeer op. Zo is de Area ‘The Orchestra Pitt’ waar voornamelijk techhouse & deephouse wordt gedraaid voorzien van een groot, ronddraaiend messen werp blok, alsof het podium een een uitvergrote circus-act is waar een messenwerper zo zijn act zou kunnen opvoeren. Om het blok hangen danseressen in touwen aan het plafond en staan mannen met gouden maskers en hoeden te dansen.

Een andere imposante zaal is ‘The Colloseum’, waar je als bezoeker naar toe gaat voor de wat hardere techno. De zaal doet zijn naam eer aan met haar ronde vorm met aan de buitenkant tribunes, zodat de feestgangers als het ware kunnen neerkijken op het waanzinnige spektakel wat zich beneden hen afspeelt. De Hollandse techno DJ Egbert start om half 1 in ‘The Colloseum’ en zet de area met zijn beukende live-set op zijn kop. Grote laserlichten verlichten de zaal en wat stoutmoedige feestgangers doen dansjes in de kooien die in het midden van de zaal zijn neergezet.

Elke area is op een andere manier aangekleed en varieert qua sfeer van overweldigend naar intiem. Klein of groot, elke stage getuigt van een knap staaltje design. Maar niet alleen de zalen zijn de moeite waard, want de gehele Rai is voorzien van Circus-achtige attracties. Zo kan je in de zweefmolen of maak een ritje in het spookhuis. En als je wilt pauzeren dan zijn er lachspiegels of laat je beschilderen met neon-verf. De aankleding van Valhalla is waanzinnig en maakt van een wandeling door de Rai een echte ervaring. Je begeeft je in een bizarre realiteit waar niets te gek lijkt.

Valhalla Festival 2013

De muzikale line-up is net als de area’s erg gevarieerd en bevat buiten internationale grootheden van de Dance (Solomun, Alan Fitzpatrick) ook nationale namen (Feest Dj Ruud, De Sluwe Vos). Er is op muzikaal vlak voor ieder wat wils, de muziekstijlen variëren van rustige deephouse tot Duitse kroegmuziek. Echter is het doodzonde om je op Valhalla-Festival te beperken tot de muziek alleen, want het feest biedt buiten de attracties ook nog een aantal bijzondere acts & kunstzinnige performances. De gehele avond zijn er in de zalen, maar ook daar buiten, bijzondere circusacts te bewonderen. Denk aan jongleurs naast de podia of twee motorrijders die in een stalen, bolvormige kooi rondjes over de kop gaan. De meest memorabele act zal hoogstwaarschijnlijk die van onze eigen grootheid Hans Klok zijn geweest. Hij opent Valhalla 2013 met een bombastische illusionistische show waarin duidelijk wordt waarom Hans Klok gezien wordt als een van de grootste illusionisten van onze tijd. Moeiteloos laat hij een dame balanceren op één enkel zwaard.

Het publiek van Valhalla Festival is gemiddeld genomen jong en enthousiast. Dat blijkt bijvoorbeeld uit hun kleding; veel hebben zich gekleed naar het thema. Je moet op Valhalla dan ook niet gek opkijken als je af en toe wat keurige heren met hoge hoeden en geschminkte snorretjes ziet dansen, of als er een dame met een Moulin Rouge outfit naar je knipoogt. Wat verder opvalt is de grote hoeveelheid opblaasobjecten die met name vooraan de podiums lustig in de rondte worden geslingerd.

Al met al doet Valhalla Festival zijn tag-line eer aan; het Festival is daadwerkelijk ‘A Bizarre Ride’. Op muzikaal vlak zal iedere liefhebber van elektronische muziek zich uitstekend kunnen vermaken, maar buiten een robuuste line-up biedt het festival ook nog een grote verscheidenheid aan acts & attracties die zeer de moeite waard zijn. De aankleding van het festival is tot in de puntjes verzorgd en zorgt voor een bijna surrealistische, mystieke sfeer die je nog lang zal heugen. Hou maar vast een plekje in je agenda vrij voor volgend jaar want Valhalla Festival moet je eens ervaren!

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *