Urban exploring in Berlin

Ontdek de verlaten Iraakse ambassade

Tijdens de Golfoorlog in januari 1991 werd de complete Iraakse ambassade in Berlijn verlaten. En dat maakt dit tot een goede bestemming voor wat Urban Exploring, door dook ik in dit geprefabriceerde betonnen gebouw in Pankow.

For the record: Irak was het eerste niet socialistische land dat de DDR betrad in 1969, en sindsdien is er een bijzondere vriendschap ontstaan tussen de twee landen. In het algemeen wordt het aangenomen dat de DDR wetenschappelijke hulp heeft aangeboden aan Irak. En dan in het bijzonder, hulp voor de ontwikkeling van nucleaire en chemische wapens.

Urban exploring in Berlin
Urban exploring in Berlin

De ambassade kwam onder vernieuwd toezicht in 1990 toen tijdschrift Junge Welt melding maakte, dat het gebouw werd gebruikt om wapens en explosieven te huisvesten, maar ook om terroristen te beschermen. De Oost-Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat ze wapens hadden gevonden en volgde de activiteiten op de ambassade daarom nauwlettend.

Urban exploring in Berlin
Urban exploring in Berlin

Als je kijkt naar alles wat ik gevonden heb tijdens mijn bezoek. Dan lijkt het er sterk op dat het personeel van de ambassade in alle haast vertrokken is. Als je binnenkomt en je jezelf door de eerste donkere kamers naar boven baant. Maar, waar je ook gaat, overal vind je papier, van boeken tot en met visa aanvragen. Naast al het gebroken glas, van ingegooide ruiten tot ingetrapte deuren. Aangezien er al het een en ander geplunderd is in dit pand.

Urban exploring in Berlin

Want voorheen kun je er ingelijste portretten van Saddam Hoessein, en zelfs Stalin vinden. Maar deze zijn net als andere schatten geplunderd. Met de ontdekking van deze plek hebben de bezoekers over de afgelopen tijd duidelijk hun sporen achtergelaten. En dan moet je denken aan slogans op de muren, graffiti maar ook nieuwe kunstwerken.

Urban exploring in Berlin
Urban exploring in Berlin

Wil je meer tips voor je bezoek aan Berlijn? Check dan de 100% Berlijn Reisgids.

Tags: , , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *