5 tips voor de Dutch Design Week

Vandaag is de dertiende editie van de Dutch Design Week van start gegaan. Negen dagen lang kun je op meer dan 80 locaties genieten van exposities, presentaties, workshops, films, maar ook van interessante borrels en feestjes op de leukste pop-up eetlocaties. Het thema van dit jaar is UP: ‘Ontdek de opwaartse kracht van design’. En omdat het programma steeds omvangrijker wordt en het onmogelijk is om alles te zien selecteerde ik 5 exposities die je niet wilt missen.

Hier is Utrecht
Voor het eerst presenteert het jonge designerscollectief ‘Hier is Utrecht’ zich tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven op het Design Perron. ‘Hier is Utrecht’, al enkele jaren graag gezien op de designbeurs, groeit daarmee door naar een grotere locatie vlakbij het centraal station in Eindhoven.

Het collectief krijg elk jaar een nieuwe samenstelling van ontwerpers die allemaal een achtergrond hebben aan de HKU. Ook dit jaar bestaat de groep uit een nieuwe lichting jonge ontwerpers, die staan te popelen hun werk te delen met de wereld. Door haar samenstelling is het werk dat ‘Hier is Utrecht’ laat zien verrassend en divers.

‘Hier is Utrecht’ viel de afgelopen tijd al op met enkele opvallende ontwerpen. Shai Langen, met zijn project ‘Chimera’, werd genomineerd voor de Fontanel Young Talents Awards en ook is zijn werk gepubliceerd in o.a. Frame Magzine. Chantal Kaag met haar urnen ‘Hier loit ’t ressie’, werd gespot door Linda Magazine en de site van Crafts Counsil. Ontwerpers duo Leonie & Lois timmeren aan de weg met hun recycleproject ‘Spijkerbij’. Veel ontwerpers uit het collectief zijn inmiddels ook uitgenodigd voor verschillende exposities en designverkooppunten.

Locatie: Design Perron, Fuutlaan 12, Eindhoven

Polish Design
Misschien vloek ik nu een beetje in de eigen kerk tijdens de Dutch Design Week, maar je wilt toch echt je ogen de kost geven en kennis maken met Pools design. Het is niet voor niets dat ik afgelopen maandag afreisde naar Polen voor het Lodz Design Festival. De expositie ’Polish Design: in the Middle of’ bij het Temporary Art Centre (TAC) laat werk zien van meer dan 30 Poolse designers, design studio’s, producenten en studenten en is de eerste uitgebreide expositie van Pools hedendaags design in Nederland.

Ontdek en verken Polen, de Poolse cultuur en Pools design. Ervaar de humor, empathie en denkwijze van Poolse designers. Krijg inzicht in de recente ontwikkelingen in hedendaags design, alsook in vakgebieden als crafts, keramiek, speelgoed en technologie. Onder de designers van wie werk wordt gepresenteerd ook werk van internationaal bekende Poolse designers, zoals Oskar Zięta (Zieta Prozessdesign), Kosmos Project, Estimote Polska en Pani Jurek, alsmede van studenten van de School of Form (opgericht door Li Edelkoort). De expo wordt gecureerd door de in Eindhoven wonende Poolse designer Izabela Bołoz en het ontwerp van de expositie is in handen van Kostas Tsagkas.

Locatie: TAC, Vonderweg 1, 5611 BK Eindhoven

Alex de Witte
Na het succes van “The Big Bubble” is zijn nieuwe werk voor het eerst te zien op de DDW met een overzichtstentoonstelling! De Witte laat zich onder meer inspireren door pure vormen, het onverwachte, gecombineerde technieken en het toeval. Als ontwerper maakt hij graag het onmogelijke mogelijk.

Locatie: Yksi Expo, Torenallee 22-04, 5617 BD Eindhoven

ODE
Een expositie die een ODE brengt aan de jonge productontwerper en tevens ons bewust maakt van ons Nederlands Erfgoed. Met werk van onder ander Marleen Kurvers, Jolanda van Goor, Susanne de Graef, Designhart, Izabela Boloz en vele anderen. Gecureerd door DDY.

Locatie: Dutch Design Year, Willemstraat 23, 5611 HB Eindhoven

Design Academy Graduation Show 2014
Al jaren de vaste prik voor vele bezoekers, de projecten van alle afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven die worden getoond op de 4e en 5e vloer van deWitteDame.

Locatie: deWitteDame, Emmasingel 14, 4rd floor, 5611 AZ Eindhoven

Veel kijkplezier!

Tags: , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *