Een chique gesprek met Thomas Brouwer

Heel veel tekenen, zowel op papier als op mensen. Dat is wat Thomas Brouwer a.k.a. Trobbies doet met zijn dotwork stijl. Lees hieronder het derde interview in samenwerking met Markus Praat van New Chique Gallery.

Hoe ontwikkelde je jouw interesse in vormgeving?
Het is lekker cliché om te zeggen dat ik vroeger al heel veel tekende, maar mijn leven is een grote cliché dus ik zeg het toch. Vooral natekenen, ik wilde de figuren van Emanuel de la Creoix exact namaken. Dat was wel het begin. De ontwikkeling begon pas tijdens de kunstacademie in Den Haag. Na het eeuwige natekenen werd het toch een keertje tijd om eindelijk na te denken.

Wie heeft de meeste invloed gehad op deze/jouw ontwikkeling?
Vrienden, familie, geliefdes en God.

Waren er nog bepaalde designers die je aandacht trokken toen je voor het eerst kennis maakte met deze wondere wereld?
Er zaten er vroeger wel een of twee tussen, maar ik vergat vaak de namen en elke keer als ik iets tofs wilde vertellen over een bepaalde kunstenaar/illustrator stond ik dus voor lul omdat ik er niet meer op kon komen. Dus vanaf nu maak ik foto´s of printscreens met m´n telefoon en dan houd ik het lekker voor mezelf.

Wat wil je nog een keer met print doen?
Ik zou ooit nog wel eens een eigen printer willen bouwen. Dat iedereen dan bij mij komt om daar te printen. Ik noem het dan de ’trobby copy shop’, maar misschien moet ik dat ook niet doen. Ik heb er eerlijk gezegd nog niet echt lang over nagedacht.

Wat hangt er eigenlijk bij jou thuis aan de muur?
Thuis hangen er allemaal verschillende dingen. Maskers uit New Delhi, boetes voor zedendelicten, postkaarten van vrienden en veel dronken tekeningen en teksten. In mijn studio heb ik wel tof werk hangen van allerlei verschillende artiesten. Ik probeer er zoveel mogelijk te verzamelen zodat ik ze later voor veel geld kan verkopen.

Wat was de beslissing waarvoor je de meeste ballen voor nodig had?
Verhuizen uit m´n geboorte stad Haarlem. Al mijn beste vrienden wonen daar nog of in Amsterdam en dat voelde wel een beetje als verraad. Maar ik ben blij dat ik het heb gedaan, want anders was ik nu waarschijnlijk al getrouwd en vader en kon ik niet doen wat ik nu elke dag wil doen.

Wat staat er boven aan jouw lijstje van wat je ooit nog eens zou willen doen?
Ik droom de laatste tijd heel veel over keramiek. Beschilderde keramieken vrouwen, planten en figuren. Dat lijkt me wel heel tof. En dan natuurlijk een expo eromheen, waar we met z’n allen naar het keramiek kunnen kijken.

Wat prikkelt je?
De supermarkt. Al die etiketten en informatie wordt op je af gebombardeerd. Woorden en kleuren combinaties waar ik nog nooit van heb gehoord. Ik vergeet ook vaak wat ik moet halen en waar het staat omdat ik continue afgeleid ben. Het inspireert me niet maar het motiveert me wel. Vooral om later geen vormgever te worden van maandverbanddozen.

Waar haal je de meeste voldoening uit?
Liefde, vrouwen en leuke tekeningetjes.

Wat is jouw antwoord op de duivelse vraag: vrij werk of werk in opdracht?
Best of Both Worlds. Ik wil Jay-Z en R-Kelly zijn. Opdrachtgevers hebben vaak ideeën waar ik zelf nog nooit over na heb gedacht. Dat opent deuren en kluisjes met geld. Daarnaast wil ik ook mijn eigen manier van kijken en interpreteren naar buiten brengen.

Hoe word jij beter in je vak?
Werken. Elke dag. En dan nog een keertje.

Wie heb jij om je heen die je helpen om vooruitgang te boeken?
Ik heb een lieftallige ex collega tegenover mij zitten met wie ik eerst ontwerpstudio PAPA had. Hij vindt bijna niks leuk van wat ik doe. Dat motiveert mij wel om beter te worden. In mijn werk, maar ook als persoon zijnde.

thomas-brouwer-2

Wat was je inspiratie voor dit werk?
De serie die ik voor New Chique heb gemaakt is gebaseerd op ervaringen met vrouwen. ‘What, really, why?’ dus ook. Als ik dit nu vertel dan heb ik een groter probleem. Ik hou dat liever voor me als jullie dat niet erg vinden.

Wanneer is een werk voor jou af?
Als het in mijn ogen klopt. De balans moet goed zijn. De verdeling van vlakken en kleuren moeten in orde zijn. En ik moet er blij mee zijn. Als ik het ontwerp zelf zou willen vereeuwigen op mijn lichaam dan ben ik tevreden. Het lukt niet altijd, maar soms moet je ook lelijke tatoeages hebben om de mooiere te kunnen waarderen.

Lees meer over Thomas Brouwer of ontdek meer kunstwerken van New Chique Gallery.

Portret van Thomas is geschoten door fotografe Jorien de Waard.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *