Oude Kerk in Amsterdam presenteert de tentoonstelling: The Garden Which is the Nearest to God

De gevierde Japanse kunstenaar Taturo Atzu staat internationaal bekend om zijn spectaculaire maar vooral vervreemdende tijdelijke kunstwerken die onze ervaring van monumenten, standbeelden en architectuur transformeren. Na New York en Singapore is deze zomer Amsterdam aan de beurt. Hier realiseert hij, in opdracht van de Oude Kerk na 3 jaar voorbereiding, van 26 juni tot en met 6 september de opwindende bezienswaardigheid The Garden Which is the Nearest to God.

156 treden omhoog
Vanaf mei is er gewerkt aan de gigantische steigerconstructie en de klim alleen al is een echte belevenis. Met elke stap op een van de 156 treden groeit je uitzicht. Van buitenaf kun je Taturo Atzu’s tijdelijke plateau betreden en genieten van een uniek uitzicht op de Wallen en op Amsterdam. Tijdens de klim krijg je een blik op het fijnmazige stratenpatroon van het oude Amsterdamse stadscentrum. Tegelijkertijd krijg je toegang tot een zomers panoramaterras op het dak van de Oude Kerk.

Huyskamer van Amsterdam
Van oudsher heeft de Oude Kerk de bijnaam ‘huyskamer van Amsterdam’. Bovenop de kerk vind je nu dankzij Taturo Atzu een luchtige woonkamer. Binnenin sta je op een vervreemdende wijze oog in oog met de engelvormige windvaan. Die nu dienst doet als een bijzonder groot kunstwerk op een tafeltje dat meteen je aandacht grijpt als je binnenkomt. In de woonkamer vind je naast de tafel, stoelen een klassieke print uit de kerkcollectie. Voor Atzu is het bijzonder typerend voor Nederlanders dat we vaak genoeg iets boven de bank hebben hangen. Even verderop, rondom de zogenaamde dakruiter, kun je plaatsnemen in een zitkuil, met je neus bovenop de klok.

Onmogelijk project
In 2013 begon creatief directeur Jacqueline Grandjean samen met Taturo Atzu aan deze tentoonstelling. Al snel werd het bestempeld als een onmogelijk project om bovenop het oudste pand van Amsterdam en dergelijke tentoonstelling op te zetten. Tijdens een driedaags bezoek aan Amsterdam had de Japanner het eerste idee om vooral binnen aan de slag te gaan en ze hebben het er zelfs over gehad om een urinoir uit te lichten. Maar vanaf de Oudezijds Voorburgwal spotte hij al wel de bijzondere windvaan die nu dienst doet als table piece.

Come closer
In augustus worden op vrijdag-, zaterdag- en zondagavonden op het dak een aantal inspirerende momenten op het wonderbaarlijke dakterras georganiseerd onder de titel come closer. Zo kun je op 13 augustus gaan liggen op het dak om vallende sterren te kijken. Op verschillende avonden worden bijzondere sprekers verwacht die hedendaagse ‘hagepreken’ houden op het dak. Een hagepreek was na de beeldenstorm een geheime ontmoeting tussen anders denkenden.

tentoonstelling-taturo-atzu-the-garden-which-is-the-nearest-to-god-oude-kerk-amsterdam-6
tentoonstelling-taturo-atzu-the-garden-which-is-the-nearest-to-god-oude-kerk-amsterdam-2
tentoonstelling-taturo-atzu-the-garden-which-is-the-nearest-to-god-oude-kerk-amsterdam-3

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel