Shelter in het Catharijneconvent

Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat deze zomer 550 jaar en dat vieren ze met de tentoonstelling Shelter. Waarbij schilderijen, beelden en andere kunstwerken van vooraanstaande hedendaagse kunstenaars op een verrassende wijze nu te vinden zijn tussen middeleeuwse kunstschatten. Bart Rutten, artistiek directeur van Centraal Museum is gastconservator. En selecteerde naast topstukken uit het Centraal Museum ook bruiklenen uit diverse collecties en privéverzamelingen.

De contrasten en uitgekiende plaatsingen zorgen voor een boeiende tentoonstelling met onverwachte ontmoetingen. Denk daarbij aan de verwaarloosde vrouw van Duane Hanson die ligt onder een gekruisigde Jezus. Maar ook aan een cirkelsculptuur van Ad Dekkers dat hangt naast oude portretten met molenkragen. En een schilderij van Marlene Dumas dat hangt tussen Oudtestamentische werken uit de Gouden Eeuw. Verder ga ik niet teveel verklappen zodat je zelf nog genoeg kunt ontdekken tijdens je bezoek.

Een aanrader is trouwens de audiotour die bij deze tentoonstelling is gemaakt. Omdat het je de verschillende perspectieven geeft van zowel de gastconservator Bart Rutten, maar ook van Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent, kunstenaar Sarah van Sonsbeeck en een team van conservatoren en erfgoedspecialisten.

Je kunt de tentoonstelling Shelter nog tot en met 9 september bezoeken in het Museum Cathararijneconvent in Utrecht.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel