tekenen-toxische-relatie

7 Tekenen van een Toxische Relatie

Hoewel tekenen van misbruik toxic zijn in elke relatie, zijn er ook subtielere manieren waarop een relatie toxic kan zijn.

Het is niet altijd duidelijk wanneer iemand toxic is, dus het is handig om je bewust te zijn van de waarschuwingssignalen.

Enkele tekenen van een toxische relatie zijn: je niet gesteund voelen, toxische communicatie en controlerend gedrag.
Als je een van de volgende zeven tekenen opmerkt, is het mogelijk dat je in een toxic relatie zit.

1. Op eieren lopen

koppel-discussie-praten

Iemand die een relatie heeft met een toxic persoon kan er alles aan doen om de ander niet te provoceren en elke vorm van conflict zoveel mogelijk vermijden.

Je weet misschien nooit in wat voor stemming de toxic persoon die dag zal zijn, en ze kunnen extreem boos worden bij het kleinste dingetje. Als je bang bent voor de reactie die je gaat krijgen, kan het zijn dat je je uiteindelijk gedraagt of dingen doet die je misschien niet wilt doen om te voorkomen dat de ander boos wordt.

Op dezelfde manier wil je misschien je ware gevoelens of ongelukkigheid niet met iemand delen als je denkt dat ze boos zullen worden of jou de schuld geven van iets wat jij als feedback voor hen hebt gebracht.

2. Wantrouwen

Hoewel het normaal is om af en toe een beetje afgunst te ervaren, vooral als je in een nieuwe romantische relatie zit, kunnen voortdurende achterdocht en wantrouwen uitputtend worden voor de ander.

Een partner vertrouwt je misschien nooit, zelfs niet als je hem of haar geen reden hebt gegeven om je niet te vertrouwen, waardoor je niet van je relatie kunt genieten.

Een partner kan je locatie in de gaten houden, wil steeds dat je contact met hem of haar opneemt via sms als jullie uit elkaar zijn en kan je in twijfel trekken als je te laat terugkomt van je werk of een sociaal evenement.

Je kunt het gevoel hebben dat je gedrag wordt beperkt omdat je niets wilt doen waar je partner zich ongelukkig bij voelt.

Je kunt het gevoel hebben dat je leven gemicro-managed wordt door iemand die elke minuut van de dag moet weten waar je bent en wat je doet.

3. Je niet gesteund voelen

Relaties kunnen erg negatief worden als er een gebrek is aan steun van een of beide kanten. Iemand in een toxic relatie kan zich onbegrepen en ondermijnd voelen in zijn relatie en zich niet aangemoedigd voelen om zijn doelen te bereiken.

Een toxic persoon kan elke prestatie van de ander zien als een wedstrijd en kan altijd proberen hem of haar te overtreffen.

Je kunt het gevoel hebben dat het geen zin heeft om je doelen te bereiken als het voor de ander nooit genoeg zal zijn om trots op je te zijn. Je kunt het gevoel krijgen dat jouw successen en interesses er minder toe doen dan die van hen.

4. Disrespect

koppel-buiten-slecht-weer

Een toxic persoon kan op veel manieren respectloos zijn. Dit kan zijn door verlegenheid, kritiek en je naar beneden halen, vooral in het bijzijn van anderen. Ze hechten misschien geen waarde aan grenzen en proberen van alles om anderen in een kwaad daglicht te stellen.

Een toxic persoon kan blokkeren, wat betekent dat hij zich afsluit en weigert met iemand te communiceren, vooral als hij geconfronteerd wordt met zijn gedrag.

Ze kunnen weigeren te erkennen of te luisteren wanneer iemand feedback geeft of zijn emoties wil delen.

Respectloosheid kan ook tot uiting komen in liegen tegen de ander, schelden en verbaal onvriendelijk zijn.

5. Verwaarloosde behoeften

Als je meegaat met wat de toxic persoon wil doen, zelfs als het tegen je comfortniveau of wensen ingaat, kan dat betekenen dat je eigen behoeften worden verwaarloosd.

Je gaat misschien tot het uiterste om ervoor te zorgen dat de ander gelukkig en veilig is, maar hij of zij doet misschien niet hetzelfde voor jou.

Je kunt proberen je emotionele behoeften bij hen naar voren te brengen, maar zij draaien het om zodat jij hen uiteindelijk troost; er is dus een gebrek aan emotionele wederkerigheid.

Het kan zijn dat je niet krijgt wat je nodig hebt, of dat nu ruimte voor jezelf is of meer onafhankelijkheid.

Je kunt je ook te onafhankelijk voelen als de ander je voortdurend verwaarloost en je alleen laat met je problemen.

6. Toxische communicatie

koppel-ruzie-verdriet-boos

Vaak kun je herkennen dat iemand toxic is aan de manier waarop hij met jou en anderen communiceert. Ze kunnen erg sarcastisch zijn en veel kritiek op je hebben, terwijl ze het verdoezelen door te zeggen dat ze ‘maar een grapje maakten’.

Ze vinden altijd fouten in alles wat je doet en geven jou de schuld van alle negatieve dingen die gebeuren, maar accepteren nooit de schuld van zichzelf. Ze kunnen ook liegen, passief-agressief zijn en gaslighten, waardoor je in de war raakt en aan je verstand gaat twijfelen.

Je kunt ook observeren hoe ze anderen behandelen, vooral degenen die ze niet kennen. Ze kunnen bijvoorbeeld onnodig onbeleefd zijn tegen een ober in een restaurant of ruzie zoeken met iemand die voordringt in de rij.

7. Controlerend gedrag

Een toxic persoon kan de behoefte hebben om een andere persoon in een relatie te controleren. Hier is sprake van een ongelijke machtsdynamiek, waarbij meestal de ene persoon de andere domineert op een manier die in het eigen belang is.

Sommige controlerende gedragingen kunnen zijn dat ze altijd willen weten waar je bent en opmerkingen maken over wat je draagt of doet om controle uit te oefenen. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen: “Ik vind het niet leuk als je die kleding draagt. Draag het niet meer”.

De toxic persoon wil misschien altijd dat de dingen op zijn manier gaan en negeert elke andere manier.

Ze kunnen zelfs willen dat je al je vrije tijd met hen doorbrengt, wat je kan isoleren van vrienden en familie en je berooft van je onafhankelijkheid en andere activiteiten die je leuk vindt.

Vorige artikel Volgende artikel