Tafel dekken volgens de regels

Wacht, bepaal je die niet gewoon zelf? Ja, eigenlijk wel. Maar er geldt wel een soort algemeen protocol op dit gebied. Laat zien dat jij die regels kent en imponeer je bezoekers!

Er kan veel op het spel staan zodra je belangrijke gasten over de vloer krijgt. In het geval van je baas of een cruciale klant kan dat promotie of een gouden deal zijn. En ook je aanstaande schoonouders wil je zeker niet teleurstellen! De truc is om ondanks deze enorme druk jezelf te blijven. En te laten zien dat jij op de hoogte bent van de etiquette regels! Oh ja, en kan je nog enorm lekker koken ook, dan is dat heel erg mooi meegenomen.

Hier volgen de belangrijkste protocollen die gelden voor het tafel dekken.

Aantal gangen
Hoe meer servies er op tafel komt te staan, hoe meer gangen je gaat serveren. Dat is eigenlijk best wel logisch, toch? Maak je je maaltijd behoorlijk uitgebreid, dan is het heel slim om voor één persoon de opstelling alvast uit te proberen. Dan heb je een goeie indruk van hoeveel ruimte alle borden, kommen, schalen, glazen en bijbehorend bestek je per gast op je eettafel kwijt bent. Zo kom je er snel achter wat de meest efficiënte opstelling is!

Van buiten naar binnen
Wat bovenop staat, wordt als eerste gebruikt. En ook bestekken die geheel aan de buitenrand liggen horen bij de vroegste gang. Maak je opstelling perfect af door een keurig opgevouwen servet op iedere bovenste kom of bord te leggen. Of prachtig opgerold met een fancy houten of metalen ring eromheen!

Wanneer er meerdere vorken, messen of lepels naast elkaar komen te liggen, breng je hier onderscheid in aan door ze iets in hoogte te laten verschillen. Het bestek van iedere volgend gang komt iets naar onderen te liggen ten opzichte van het voorgaande.

Dessertbestek ligt bovenaan ieder bord. Vorkjes liggen onder lepeltjes en wijzen naar links. Lepeltjes juist de andere kant op.

Rechtsboven ieder bord komt het wijnglas te staan. In het geval van meerdere glazen stel je die diagonaal tegenover elkaar op.

Eenheid
Verder ben je helemaal vrij in hoe je het uiterlijk van je tafel aanpakt. Zolang er qua sfeer en uitstraling maar enige eenheid te bespeuren is. Zo kies je geen tafelkleden en placemats uit die met elkaar vloeken. Meer gaan we je daarin niet sturen. Dit is iets waar je helemaal zelf achter moet komen!

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel