Studio Job

Studio Job is een kunststudio die in 1998 door Job Smeets is opgericht. Achterliggende gedachte is het renaissance gevoel, gecombineerd met traditionele en moderne technieken om zo unieke objecten te ontwerpen. In de studio wordt gewerkt met de oudste technieken, gecombineerd met de nieuwste technologie. Zo wordt er gewerkt met een 3D printer, en tegelijkertijd zijn er gespecialiseerde glasblazers bezig. Momenteel wordt gewerkt vanuit zowel Nederland als België.

Het succes van de studio is groot, zo wordt er in New York in het Metropolitan Museum een bronzen kunstwerk tentoongesteld. Ook werd er in Innsbruck gewerkt met Swarovski kristallen voor een levensgroot bronzen sculptuur. Momenteel zijn er ruim 400 tentoonstellingen, inclusief solo, wereldwijd waar Studio Job kunststukken tentoonstellen.

Veel kunstwerken zijn deels cartoonachtig en extravagant. De studio is niet alleen met kunst bezig. Naast kunst wordt ook gewerkt met design, kleding, architectuur en interieur.

Grote namen werken graag samen met de studio om unieke sprekende kunstwerken te ontwikkelen. Bekende voorbeelden zijn onder andere Land Rover, Swarovski, Pepsi en Swatch. Ze werken veel met kleuren en uitgesproken designs om zo een unieke ervaring te combineren. Daarnaast is het ook zo dat de studio gericht is op het grafisch geavanceerd weergeven van dingen.

Lamp door Studio Job

Studio Job is naast kunst ook veel bezig met interieurs. Zo is in 2018 de Bananenlamp ontworpen. De lamp is duidelijk een gepelde banaan die voorzien is van een gouden schil, en verse witte banaan de een dimbaar licht vormt. De buitenkant is gepolijst brons, en de banaan is gemaakt van geblazen glas. Het is een enorm uitgesproken lamp die een creatief en bijzondere toevoeging aan een ruimte kan zijn. Het is een combinatie van een lichtbron met een kunstobject. Ook is er wel een tint van seksualiteit te halen uit het ontwerp, iets wat ook goed past bij de uitgesproken kunst gemaakt door Studio Job.

Deze lamp is ontworpen voor het ‘BLOW’ merk wat Studio Job heeft opgericht. BLOW richt zich op het ontwerpen van pop-stijl gerelateerde objecten. Verder richt het merk zich op het brengen van betaalbare, design objecten van lampen tot kleden, en van banken tot spiegels. Ook kenmerkend voor het designhuis is de kroonluchter die zij ontworpen hebben. Door het gebruik van ronde vormen en vlakke kleuren is een speels design ontstaan.

Andere kenmerkende Studio Job ontwerpen

Naast de bovengenoemde banaanlamp zijn er nog vele designs die Studio Job onderscheidt van anderen. Om te beginnen met het behang wat ontworpen is. Het behang is speels, maar druk. Er komen veel kleuren in voor en vormen die het gehele behang aan elkaar bindt. Er worden veel vormen en losse objecten op weergegeven, maar door het speelse karakter past dit goed bij elkaar.

Zoals gezegd is Studio Job ook bezig met interieurdesign. Zo heeft het team een kast ontworpen die aan de buitenkant het idee van een kluis weergeeft. De hoeken van de kast zijn wederom afgerond, en de grote platen in vlakke kleuren zorgt voor een samenhangend geheel. Wederom heeft de studio een manier gevonden om een creatieve en speelse manier van design te ontwerpen. Zeker met de grote gouden sleutel als deurhendel een leuke manier van het weergeven van een kluis!

Tags: , , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel