Scooter huren in een vakantieland

Een scooter huren is erg leuk om te doen. Met een scooter verken je jouw vakantiebestemming in de buitenlucht met je haren wapperend in de wind. Maar scooter rijden is nooit zonder gevaar. Van belang is dat je goed verzekerd bent tegen schade en ongevallen. Niet alle verhuurders bieden een verzekering inclusief. In dit geval moet je extern zijn verzekerd als je een scooter wilt huren op vakantie. Helaas dekt de reisverzekering geen scooterongevallen. Ook aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade niet. Zowel niet in Nederland als in het buitenland. Niet iedereen is zich hiervan bewust en daarom is het van belang om jezelf hier goed op in te lezen. Kies daarom altijd voor een aparte scooterverzekering bij de verhuurder op bestemming. Ook als deze niet is inbegrepen bij de verhuurprijs. Indien je een ander voertuig per ongeluk schade aanbrengt kunnen de kosten zeer hoog oplopen. Zowel voor jouw gehuurde scooter als deze is beschadigd als voor het andere voertuig. Indien de verhuurder geen scooterverzekering aanbiedt kies dan een andere verhuurder. Voor elk land geld dat de scooterrijder over een WA verzekering moet kiezen om er op te mogen rijden.

Scooterrijbewijs
Je mag geen motorscooter huren met een gewoon scooterrijbewijs. Dit zijn scooters van meer dan 50CC. Deze hebben een krachtige motor waarbij je er met hoge snelheid op weg scheurt. Een motorrijbewijs is vereist in de meeste landen hierbij. Indien je toch kiest voor een motorscooter ben je niet verzekerd voor ongevallen en schade indien je niet beschikt over een motorrijbewijs. Indien je een ernstig ongeval maakt ben je voor medische kosten altijd verzekerd op reis. Ziekenhuis opnamen wordt in heel Europa volledig vergoed. Het kan zijn dat de medische kosten hoger oplopen dan de maximale vergoeding. In dit geval kun je het beste vooraf een reisverzekering met medische dekking afsluiten zodat extra medische kosten en ongevallen in het buitenland worden vergoed. Ook een aanvullende zorgverzekering vergoed de extra kosten bovenop de kosten uit de basisverzekering.

Risico’s bij scooter rijden in het buitenland
Indien je een scooter huurt in het buitenland heb je net als in Nederland kans op een ongeval of botsing. Let er goed op of men links of rechts rijdt. Dit verschilt namelijk per land. Niet elk land hanteert duidelijke verkeersregels. In sommige EU landen rijdt men roekeloos door haast of onder invloed van drank. De politie kan in bepaalde landen corrupt optreden en hoge boetes uitdelen. Er gelden weer andere regels dan in Nederland. Sommige landen zijn bergachtig en daardoor zijn scherpe bochten niet goed te overzien. Veel ongelukken worden gemaakt door overstekende dieren zoals herten, maar ook straathonden en katten die plots oversteken en waarvoor je flink moet wijken al dan niet uit de bocht schietend. Veel huurders hebben een minimale verzekering. Zorg daarom dat je eventueel ter plaatse een aanvullende WA verzekering all risk kunt afsluiten. Kortom, een scootervakantie in Europa is een groot plezier maar regel eerst alles goed voordat je de weg op gaat.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel