Zo hang je een schilderij op perfect op

Als je net geslaagd bent en eindelijk het schilderij van je dromen hebt gevonden, dan rest je de volgende uitdaging. Waar hang je het? En hoe ga je het prachtige werk ophangen? Want om nu om de zoveel tijd weer een schilderij te verhangen, dat is ook weer zo wat.

Neem rustig de tijd om een goede plek in huis uit te zoeken. Hou het schilderij tegen de muur, kijk eens goed. En hou vooral rekening met de meubels in de ruimte en of er bijvoorbeeld vaak iemand voorbij kan lopen waardoor het mogelijk beschadigd kan worden.

Andere tips
Hang het werk niet te hoog, of het nu een foto is of een olieverfschilderij. Wat het beste is en blijf, is als je oog direct in het midden van het werk valt. Mocht je meerdere schilderijen naast elkaar gaan hangen, zorg er dan voor dat het hart van elk werk op dezelfde hoogte zit. Dat is het meest overzichtelijk, in plaats van een poging doen om alle boven of onderkanten van schilderijen uit te meten en gelijk te hangen.

Zelf heb ik een groot werk van Casper Faassen in het midden van mijn muur hangen. Dat in combinatie met de eettafel die hiervoor staat komt alles goed uit. Dat komt door de symmetrie. Mocht je vaker van schilderij willen wisselen, omdat je bijvoorbeeld een abonnement hebt bij de kunstuitleen dan is het ideaal om over de breedte van een muur een rails op te hangen. Zo kun je altijd in hoogte en plek variëren. Je schilderij ophangen zonder gaten in de muur.

Als je een schilderij zonder lijst koopt, een verkeerde lijst kan een werk echt breken. Er zijn meer dan genoeg goede lijstenmakers te vinden die je goed kunnen helpen bij de keuze. Want het is zonde als je het werk ophangt met een lullig lijstje. En als je twee schilderijen naast elkaar hangt en qua kleurstelling komen ze overeen, geef ze dan beide dezelfde lijst.

Nog een hele andere tip, hang het nooit in de volle felle zon, of dicht in de buurt van een verwarming. Want hierdoor gaat het doek en de lijst werken. En dat zou zonde zijn.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel