SaltyStock

SaltyStock: voor de pittige beeldvorming

De Nederlandse media is weer een pareltje rijker, namelijk SaltyStock. SaltyStock is een geheel nieuwe beeldbank die uitsluitend gevuld is met kwalitatief hoogstaande illustraties van de hand van talentvolle jonge en gerenommeerde illustratoren. Het is een initiatief van Greetje de Graaff; een art director en illustrator die vond dat het tijd was voor een frisse wind in de wereld van de bestaande Nederlandse beeldbanken. De Graaff wilde met SaltyStock een platform maken met een iets pittigere selectie dan het overwegend saaie beeldmateriaal dat werd aangeboden door bestaande websites. Dat is haar uitstekend gelukt. De naam SaltyStock refereert dan ook aan het pittige en smaakvolle karakter van de illustraties die zij op de markt brengt. Volgens De Graaff is het beeld bij een tekst als het zout op de maaltijd; zonder dat is een gerecht niet af en smaakt het eigenlijk nergens naar.

Tijdens haar eigen werkzaamheden als art director en illustrator was het haar opgevallen dat veel beeldgebruikers zoals redacties, door kostenbesparingen zich gedwongen zagen gebruik te maken van goedkoop beeldmateriaal en soms zelfs de illustraties helemaal achterwege lieten. De prioriteit van veel bedrijven leek te liggen bij efficiënt, snel en goedkoop werk. Bovendien was het De Graaff opgevallen dat er totaal niet gelet werd op de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Alles in de media begon op een gegeven moment op elkaar te lijken. En als tegengif voor deze ontwikkeling is er nu dus SaltyStock: een unieke beeldbank met een bijzondere collectie illustraties voor bovendien een schappelijke prijs.

De Graaff waakt zelf met een streng en kritisch oog over de kwaliteit van haar beeldbank waardoor het onderscheidende karakter van SaltyStock gewaarborgd blijft. Zodoende zijn alle illustratoren (inmiddels zijn het er meer dan honderd) hoogstpersoonlijk geselecteerd door De Graaff en worden bovendien alle afzonderlijke illustraties eerst grondig gekeurd voordat ze worden opgenomen in de online collectie. Hoewel iedereen relatief makkelijk zijn of haar werk kan uploaden op de site zorgen de strenge kwaliteitscontroles van De Graaff ervoor dat niet zomaar iedereen tot de gemeenschap van illustratoren op SaltyStock wordt toegelaten. Het resultaat is uiteindelijk wel een beeldbank waarin iedere illustratie, volgens De Graaff zelf ‘echt, aandachtig en origineel’ is.

SaltyStock biedt werk aan dat altijd inspeelt op de realiteit en zodoende ook een verbinding heeft met het gesprek van de dag. Zo worden de illustratoren gevraagd werk te maken gebaseerd op hot topics waardoor de verschillende media die gebruik maken van de site verzekerd zijn van beeldmateriaal dat direct gelinkt is aan de actualiteit. Het voordeel van deze werkwijze voor de illustratoren is dat ze aangemoedigd worden snel te werken, innovatief te zijn en werk af te leveren dat nieuwswaardig is. Het is een open, toegankelijke en gedreven manier van werken die bovendien een uitstekende manier biedt voor illustratoren om bekendheid te verwerven voor hun portfolio, zoals dat van Nina van de Vondervoort.

Nina van de Vondervoort
Nina van de Vondervoort
Nina van de Vondervoort
Nina van de Vondervoort

Naast de kwaliteit van de collectie is dit laatste punt zeker ook een meerwaarde van SaltyStock. Want in deze financieel lastige tijden is het voor illustratoren steeds moeilijker om een leefbaar inkomen te genereren en met SaltyStock heeft De Graaff een manier gevonden om de reikwijdte van hun werk te vergroten. Bovendien is met SaltyStock de eerste echte community voor illustratoren opgericht waardoor het makkelijker voor hen wordt gemaakt om onderling contact te onderhouden en hun netwerk te verbreden.

Met SaltyStock heeft De Graaff een pittige manier gevonden om het medialandschap zowel spannender als smaakvoller te maken en krijgt het vele talent dat Nederland rijk is de aandacht die het verdient. En door op deze manier de grenzen van de markt voor illustratoren open te breken hoopt De Graaff uiteindelijk zelfs internationaal furore te maken. Dit is een lovenswaardig streven wat in deze donkere dagen zeker hoopvol stemt.

Geschreven door gastblogger Elisabeth Bos

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *