Richard Hutten: Zit! in het Gemeentemuseum in Den Haag

Naast dat hij ze ontwerpt, verzamelt Richard Hutten al jaren stoelen. En dat begon al na zijn afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven. Sindsdien koopt hij bijzondere exemplaren of hij ruilt ze met bevriende ontwerpers voor een van zijn eigen ontwerpen. Op deze manier is hij aan prototypes gekomen die een inkijkje geven in hoe stoelen zich ontwikkeld hebben. Op deze manier, in combinatie met de persoonlijke verhalen van Hutten is dit een fijne tentoonstelling die het boeken waard is. Want naast de hedendaagse, speelse en conceptuele ontwerpen van bekende namen uit binnen- en buitenland lees je bijvoorbeeld over de Knotted Chair van Marcel Wanders. Die volgens de ontwerper onbreekbaar was. Alleen liet het zoontje van Hutten het tegendeel zien toen hij de stoel als springplank gebruikte. Marcel repareerde zelf de stoel door een extra rij knopen te maken. Waardoor dit exemplaar echt uniek is. Maar ook als je verderop zijn verbazing leest waarom de Bombo Stool van Stefano Giovannoni niet opgenomen is in een museale collectie aangezien dit de meeste gekopieerde barstoel ter wereld is.

Zit! laat ontwerpen zien van de jaren 90 tot nu. Enkele hoogtepunten zijn de 250 kilo zware Layers Cloud Chair die is opgebouwd uit 545 lagen CNC-gesneden meubelstof, de Juno Chair die Hutten heeft gekregen van ontwerper James Irvine vlak voor diens dood, een afstudeerwerk van de inmiddels toonaangevende Nederlandse ontwerper Wieki Somers en nooit eerder getoonde prototypes en schaalmodellen uit Huttens eigen archief.

Tot en met 19 augustus kun je in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling Richard Hutten – Zit! bezoeken. Na mijn bezoek weet ik 1 ding, ik wil ook z’on verzameling.

richard-hutten-zit-gemeentemuseum-den-haag-2

richard-hutten-zit-gemeentemuseum-den-haag-3

Tags: , , , ,
Vorige artikel Volgende artikel