potipoti

PotiPoti

Het is een opvallende ontwikkeling en één die we steeds vaker zullen zien: de vervagende grens tussen mode en kunst. Beeldend kunstenaars die zich de mode toe-eigenen als communicatiemiddel en modeontwerpers die zich op het vlak van de traditionele kunsten begeven. Een plezierig bijverschijnsel van deze trend is het groeiende aantal concept-stores; inspirerende winkels waar je naast bijzondere mode-items ook kunst- en designobjecten kunt vinden. Een absolute voorloper op dit gebied is het Spaanse designer duo PotiPoti. Vanuit hun centrale werkplek – hun shop in Berlijn – ontwerpen zij unieke, op mode gebaseerde grafische en visuele kunst, tekeningen en product design, die ze vervolgens over de hele wereld en via hun site verkopen.

potipoti

Het designerlabel PotiPoti zag het levenslicht in 2005. In dit jaar besloten de twee jonge Spaanse designers Silvia Salvador en Nando Cornejo de handen ineen te slaan. Met de wens de grenzen tussen grafisch ontwerp, kunst en mode op te heffen besloten zij mode te ontwerpen. Hun verfrissende collecties zijn inmiddels al te zien geweest in tentoonstellingen en catwalks over de hele wereld. In de ogen van Salvador en Cornejo kunnen er met kleine gebaren al grote veranderingen plaatsvinden. “We just build garments and accessories with love, attention to detail while trying to maintain quality and sustainability in our products”, aldus het duo.

potipoti

De collecties van PotiPoti zijn sterk beïnvloed door pop illustraties, muziek en street art en zijn het resultaat van een inspirerende combinatie van mode, grafische kunst en audiovisueel design. Cornejo en Salvador verwerken regelmatig vrolijke, grappige en soms sinistere elementen uit de folklore en fabels in hun ontwerpen die allemaal worden gekenmerkt door een gewaagd gebruik van kleuren- en stoffencombinaties. Kleuren als beige, zwart en marineblauw worden met verrassend felle kleuraccenten gemixt op katoen, mohair, zijde en corduroy. Hun producten hebben hun weg al gevonden naar steden als Moskou, Barcelona, Tokyo en zelfs Amsterdam maar gelukkig is hun eigen winkel ook slechts een treinritje van ons verwijderd.

potipoti

De winkel aan de Rosenthaler Strasse 66 in Berlijn is niet alleen de centrale afzetmarkt van de ontwerpen van PotiPoti zelf maar ook de verzamelplaats van Salvador en Cornejo voor unieke en uiteenlopende objecten en labels van andere jonge designers. Zo vind je in de winkel naast bijzondere kleding van internationale merken -variërend van casual tot glamorous- ook een eclectische mix van schoenen, muziek, boeken en tijdschriften. En toch, ondanks deze enorme verscheidenheid aan producten, maakt het unieke en onderscheidende karakter van ieder afzonderlijk kunstobject of mode-item de gehele PotiPoti-collectie tot één verfrissend, samenhangend geheel. In plaats van de laatste trends op modegebied te volgen, laten Salvador en Cornejo zich bij het maken van keuzes voor hun collecties uitsluitend leiden door hun liefde voor kunst en design.

Afgezien van het feit dat de items van PotiPoti de verzamelwoede van iedere mode- en kunstliefhebber aanwakkert, is het ook bijzonder prijzenswaardig van dit Spaanse label dat ze met hun collecties kleinschalige producenten in hun levensonderhoud voorzien. In plaats van uit te wijken naar lageloonlanden, werken Salvador en Cornejo liever samen met kleine, lokale familieondernemingen in zowel Spanje als Duitsland. Kortom, het eindoordeel voor PotiPoti: een dikke 10.

Geschreven door gastblogger Elisabeth Bos. Mis niets van EYEspired en schrijf je in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Tags:
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *