Portretten van de paletten van beroemde overleden kunstenaars

Sinds 2007 werkt fotograaf Matthias Schaller aan zijn serie Het Meesterwerk, waarvoor hij de palletten van de grote overleden kunstenaars vastlegt. Op deze manier geeft hij direct inzicht in de gedetailleerde technieken die de schilders gebruikten. Hierboven zie je de palletten van Claude Monet en Édouard Manet.

Schaller werd voor eerst geïnspireerd voor deze serie tijdens zijn bezoek aan de studio van Cy Twombly. Toen hij daar het pallet van de kunstenaar tegenkwam, ontdekte hij de accurate weerspiegeling van zijn schilderijen. Vervolgens legde hij tijdens zijn latere ontdekkingen meer dan tweehonderd van deze historische portretten vast. In zijn zoektocht in zowel Europa als de Verenigde Staten, bezocht hij de grote musea, maar ook particuliere stichtingen, familieleden, verzamelaars en natuurlijk kunstenaars. De paletten die hij tot nu toe in zijn serie heeft gefotografeerd beslaan zeventig schilders uit zowel de negentiende als de twintigste eeuw, en omvatten kunstenaars als Monet, van Gogh, Matisse en Picasso. Om goed de details te kunnen zien toont Schaller zijn werk in groot formaat, van ongeveer 190 x 150 cm.

Schaller richt zich met name op niet-traditionele portretten. Voor zijn “indirect portretten” legde hij eerder al kinderkamers vast in Napels, 150 Italiaanse operahuizen, pakken van astronauten en vroege punk vinylplaten. Als je voor 8 juni in Venetië bent dan kun je tijdens de Biënnale zijn tentoonstelling bezoeken.

paletten-beroemde-kunstenaars-van-gogh
Palet van Vincent van Gogh

 

paletten-beroemde-kunstenaars-picasso
Paletten van Pablo Picasso en Henri Matisse

 

Lekker
Palet van Wassily Kandinsky
paletten-beroemde-kunstenaars-degas
Palet van Edgar Degas

 

paletten-beroemde-kunstenaars-chagall
Palet van Marc Chagall

 

paletten-beroemde-kunstenaars-bacon
Palet van Francis Bacon

 

paletten-beroemde-kunstenaars-2
Paletten van Eugene Delacroix en Georges Seurat

 

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel