9 X Inspiratie: Nick Liefhebber

Wat ik zelf erg fijn vind van deze rubriek is dat ik weer nieuwe dingen ontdek. Zo heb ik dankzij Nick Liefhebber, grafisch ontwerper, kunnen genieten van de logo’s van ruimtevaart organisaties en de geweldige geanimeerde gifjes van Scorpion Dagger. Die ik anders nooit tegen was gekomen. Ik wens je veel kijkplezier tijden het bekijken van zijn 9 zinderende beelden!

Als ik ze tegenkom, dan koop ik graag oude letterproefboeken, zoals je hierboven kunt zien. Nieuwe letters check ik natuurlijk net als iedereen op internet, maar ze worden niet gepresenteerd zoals in de oude boeken. Soms kom je ook boeken tegen waarin de opbouw van letters helder wordt uitgelegd, ze zijn natuurlijk ontstaan vanuit penseel en stiftstreken en dat gebeurt niet altijd op de manier die je verwacht. Een erg goede vind ik het boek Die Schriften des Malers van Walter Schenk. Zelf ben ik niet zo’n handletteraar maar het is ook handig bij het ontwerpen van logo’s of unieke belettering.

Op de een of andere manier zijn logo’s uit de ruimtevaart volgens vaste regels gemaakt (samen met vele Amerikaanse overheidsinstellingen zoals PRISM). Ze zijn ontzettend complex en technisch rommelig gemaakt. Er zitten veel haken en ogen aan deze gevectoriseerde foto’s van onze aardbol. Daar zijn ze wel consistent in. Ik vraag me altijd af of het een vast persoon is die al z’n ontwerpen de ruimte in mag schieten. Toch is die hele bende interessant en heeft het een bepaalde esthetische waarde. Bekijk de hele serie, het is zeker de moeite waard!

Jakub Erol is een Poolse ontwerper die sinds de jaren 70 veel filmposters heeft ontworpen. Voor mijn gevoel werden alleen in Polen unieke gezeefdrukte posters voor films gemaakt maar dat kan ik ook mis hebben. Het grove handwerk is iets wat veel terugkomt wat tot hele slimme oplossingen leidt. Als bekend voorbeeld heb ik een Star Wars poster neergezet waarbij de sterrenachtergrond gewoon uit verfspatten bestaat. Klinkt simpel, dat is het ook, maar het is wel goed!

Onlangs kwam ik een oubollig boek uit de jaren 70 tegen over het verzamelen van Perzische tapijten. Ik had er altijd een bruin café gevoel bij maar als je de techniek, symboliek en geschiedenis leest wordt het een stuk interessanter. Zelf werk ik veel met patronen en die tapijten zijn natuurlijk patronen heaven.

Tijdens het struinen op internet kwam ik deze blog tegen: https://tadashi-ueda.tumblr.com . Ik weet niet of het typisch Japans is of toevallig de selectie van de blog maar mij voelt het vele gebruik van kleine typografie met dunne lijnen erg op. Soms lijkt het bijna gedachteloos of rommelig neergezet maar toch zijn alle ontwerpen erg in balans.

Scorpion Dagger maakt een heleboel Monty Python achtige gifs met materiaal uit vroege renaissance schilderijen. Ik zou zelf graag humor in mijn ontwerp willen gebruiken, maar ik ben per ontwerp zo lang bezig dat het niet meer intuïtief is. Als humor goed wordt gebruikt in grafisch ontwerp geeft dat volgens mij een super effectief ontwerp. Soms lukt het Stefan Sagmeister wel. Zelf kan ik het niet, jammer dat het moeilijk te combineren lijkt. Daarbij ook nog een afbeelding van de grootmeesters uit “The Brand New Monty Python Papperbok”.

Ik verzamel veel muziek. Van Jaren 60 psychedelische pop tot Hip Hop en van disco tot obscure Afrikaanse platen. Het liefst allemaal via rommelmarkten aangezien de prijzen op internet tegenwoordig lichtelijk absurd worden. Daar zitten ontzettend toffe ontwerpen bij zoals Sweet Music van lord Shorty uit Trinidad. Vooral z’n overhemd vind ik tof.

Een klein boekje uit de jaren 70 over de aarde met mooie infographics en vreemd gekleurde foto’s. Op de achterkant staat deze afbeelding van dunne laagjes gesteente. Door de compositie en de witte lijn er omheen zou het zo een tof ontwerp voor een feest of albumcover kunnen zijn. Vooral de structuur van organische materialen vind ik interessant, als je maar ver genoeg inzoomt wordt het weer bijna mathematisch. Ook de verscheidenheid aan kleur vind ik erg interessant.

Een fotoserie van Charles Freger over oude Europese tradities die nog steeds uitgevoerd worden. Veelal mannen die zich als wilde beesten, geesten en monsters verkleden. Er zitten super absurdistische en vervreemdende pakken tussen.

Nick Liefhebber, bedankt voor het delen van jouw selectie in 9 X Inspiratie! [ninja-popup ID=9145]Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief[/ninja-popup]. Zodat je altijd de selectie van steeds een andere creatief ontvangt, samen met het beste en meest inspirerende van EYEspired.

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *