Museum Voorlinden in Wassenaar en zijn Caldic Collectie

Museum Voorlinden in Wassenaar en zijn Caldic Collectie

Nu subsidies voor de kunsten massaal worden gekort, lijken particuliere initiatieven steeds belangrijker te worden in de kunst- en cultuursector. Een goed voorbeeld van deze trend is Museum Voorlinden in Wassenaar. Dit museum is een initiatief van Joop van Caldenborgh, die met de bouw van dit museum een droom in vervulling ziet gaan. Van Caldenborgh – in 2012 uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de Nederlandse kunstwereld – is de oprichter van het chemieconcern Caldic en is van jongs af aan een enthousiast kunstverzamelaar.

Zijn enorme collectie moderne en hedendaagse kunst (schilderijen, beelden, collages en fotografie) staat bekend als de Caldic Collectie en is over een periode van veertig jaar opgebouwd. Het bestaat uit indrukwekkende objecten van onder andere Richard Serra, Anselm Kiefer, Henry Moore, Soll LeWitt, Ai Weiwei en Damien Hirst. Het museum wordt as we speak gebouwd onder leiding van architect Dirk Jan Postel van bureau Kraaijvanger en zal waarschijnlijk nog dit jaar zijn deuren openen. ‘Een fantastisch, historisch moment. Dit museum heeft internationale allure en is daarmee een grote aanwinst voor Wassenaar’, aldus de burgemeester.

Museum Voorlinden in Wassenaar
Museum Voorlinden in Wassenaar

Museum in Wassenaar

Wat het ontwerp van het museumgebouw betreft wilde Van Caldenborgh een museum dat dienend was aan de kunst en niet andersom: “Het moest van buiten eenvoudig en bescheiden zijn, van binnen gewoon mooi. Het gaat er tenslotte om dat de kunst optimaal kan worden getoond”. Het gebouw zal bestaan uit een laag boven de grond van 4500 vierkante meter en 7 meter hoog en een laag van 3000 vierkante meter onder de grond. Om het gebouw zich te laten voegen naar de omgeving, zal er veel gebruik worden gemaakt van glas, hout, natuursteen en beton in de kleur van duinzand. De lichte, witte staalconstructies en enorme glaspuien zorgen ervoor dat er een hechte relatie wordt aangegaan met de omliggende natuur. Naast de imposante tentoonstellingszalen voor de vaste en tijdelijke collecties, zal er in het museum ook een auditorium, een bibliotheek en een museumwinkel te vinden zijn. In navolging van de trotse burgemeester kan gezegd worden dat dit museum inderdaad een grote aanwinst zal zijn. En niet alleen voor Wassenaar.

Museum Voorlinden in Wassenaar
Museum Voorlinden in Wassenaar

Hoewel het redelijk uniek voor Nederland is dat een particuliere kunstverzamelaar zijn eigen museum bouwt, lijkt het erop dat dit bewonderenswaardige initiatief in de toekomst navolging krijgt. Vermogende kunstliefhebbers als de Rotterdamse grootindustrieel Joop van Caldenborgh kunnen vaak meer betekenen voor de maatschappij dan musea. Dit is zeker het geval in het huidige economische klimaat waarin de overheid steeds verder terugtrekt en enorm bezuinigt op de cultuurbegroting. Musea kunnen maar met moeite het hoofd boven water houden. En dure kunstaankopen uit het buitenland passen daardoor steeds minder vaak in de begroting. Maar omdat een moderne mecenas als Joop van Caldenborgh in staat is om miljoenenopdrachten aan kunstenaars te geven (en dat met liefde doet), komen er werken Nederland binnen waar veel musea alleen maar van kunnen dromen. De bouw van Museum Voorlinden met zijn indrukwekkende Caldic Collectie is een sterk signaal dat het moderne mecenaat steeds minder een rol op de achtergrond speelt. Privaat geld zal van groeiende betekenis zijn voor de culturele sector. En gezien het veelbelovende project van kunstliefhebber Van Caldenborgh, betreft dit een ontwikkeling waar we met zijn allen heel dankbaar voor mogen zijn.

Geschreven door gastblogger Elisabeth Bos.

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *