Wat Betekent het om Monogaam te zijn?

Wat Betekent het om Monogaam te zijn?

Er zijn net zoveel verschillende manieren om relaties te hebben als er mensen zijn, en soms kan het moeilijk zijn om erachter te komen waar iemand het over heeft. Solo poly met twee partners? In een gesloten koppel? Hoe zit het met een open relatie? Meestal monogaam? Swingen mensen nog? Wat betekent het allemaal?

Hoewel er heel veel verschillende relatiestijlen zijn, vallen ze grotendeels onder drie paraplu’s. Dit is wat het betekent om monogaam, consensueel niet-monogaam en niet-consensueel niet-monogaam te zijn.

Wat is monogamie?

koppel-schaduw-vakantie

Monogamie is een relatiestijl waarbij de mensen in de relatie overeenkomen om geen seksuele en romantische relaties buiten elkaar aan te gaan. Traditioneel zijn er maar twee mensen bij betrokken. Het feit dat monogamie lang is beschouwd als de standaard, zo niet de enige, legitieme relatiestijl staat bekend als verplichte monogamie.

Maar binnen monogamie heeft iedereen een iets ander idee van wat de regels zijn. Het antwoord op de vraag of partners wel of niet mogen flirten buiten de relatie, porno mogen kijken of zelfs maar mogen praten over hoe lekker jullie de barista vinden, kan voor sommigen een duidelijk ‘ja’ lijken en voor anderen een net zo duidelijk ‘nee’. Waar monogamie begint is ook een punt van discussie, waarbij de meningen uiteenlopen over of het na de eerste paar afspraakjes is, na het voeren van een gesprek over de aard van de relatie, of na het nemen van een stap in de richting van een toegewijd partnerschap als een paar van de mogelijkheden. Veel mensen in monogame relaties denken vaak dat de beslissing om de relatie aan te gaan het begin en het einde is van het werk om de relatie te definiëren – maar net als bij elk ander type relatie is het belangrijk om de verwachtingen te bespreken.

Wat is consensuele niet-monogamie?

Consensuele niet-monogamie is de paraplu waaronder relaties vallen waarbij alle betrokkenen het erover eens zijn dat de betrokkenen kunnen streven naar een of andere combinatie van seksuele en/of romantische relaties buiten de één-op-één relatie. Ook hier variëren de definities nogal, maar hier zijn een paar stijlen van consensuele niet-monogame relaties:

Open relatie

Bij open relaties is er vaak sprake van een hoofdpartnerschap dat prioriteit krijgt, waarbij elke persoon vrij is om seksuele, maar meestal geen romantische, relaties buiten het partnerschap na te streven. Maar “open relatie” kan ook een verzamelnaam zijn voor veel soorten polyrelaties, afhankelijk van wie je het vraagt.

Polyamorie

The Fosters Friends GIF by Good Trouble

Polyamorie houdt vaak in dat je meerdere seksuele en/of romantische relaties tegelijk hebt of kunt hebben. Polyamorie kan een breed scala aan interacties, verbintenissen en benaderingen inhouden. Zo beschouwen solopoly mensen hun belangrijkste relatie als die met zichzelf, en relaties met anderen als belangrijk maar niet iets om grote levensbeslissingen omheen te nemen. Mensen met primaire partnerschappen hebben vaak een co-ouderschap of een huwelijk-achtige relatie, en kennen aan andere relaties iets minder belang toe. Anderen beoefenen niet-hiërarchische polyamorie, wat er op kan lijken dat ze geen enkele relatie meer gewicht geven dan een andere. Praktijken in relatieanarchie omvatten een breed scala, maar zijn vaak gebaseerd op niet-bezit en het eren van elke verbinding zoals die komt. Polytrouw is wanneer meerdere mensen een toegewijde, exclusieve relatie met elkaar hebben, zoals in een koppel waar de drie partners alleen daten en seks hebben met anderen in het koppel.

Hoewel het misschien verrassend klinkt gezien het scala aan opties, maken mensen in consensuele niet-monogame relaties soms ten onrechte dezelfde aannames als mensen in monogame relaties, namelijk dat overeenstemming over welke woorden je moet gebruiken om met elkaar om te gaan het einde van het gesprek is, niet het begin.

Wat is niet-consensuele niet-monogamie?

koppel-ruzie-verdriet-boos

Niet-consensuele niet-monogamie wordt ook wel vreemdgaan genoemd, en geloof het of niet, het kan zowel in niet-monogame als monogame relaties voorkomen. Ongeacht de aard van de consensuele relaties, houdt niet-consensuele niet-monogamie in dat je je romantisch en/of seksueel inlaat met een of meer mensen zonder de toestemming of het medeweten van de bestaande partners.

Voor mensen die bekend zijn met traditionele monogamie kan elke vorm van seks of romantiek met iemand die geen partner is lijken op vreemdgaan. Maar het is belangrijk om te onthouden dat vreemdgaan ook mogelijk is in polyrelaties. Liegen over acties of gevoelens, of het verbreken van relatieafspraken is mogelijk, ongeacht het type relatie.

Wat er ook gebeurt, praat erover

Het is makkelijk om aan te nemen dat iemand op dezelfde golflengte zit als jij als het gaat om relatiestijl. Maar zelfs als jullie allebei dezelfde stijl hebben – bijvoorbeeld als jullie allebei monogaam zijn – is het belangrijk om te praten over wat dat voor ieder van jullie betekent. Sommige mensen beschouwen het als een standaard onderdeel van het streven naar een monogame relatie om met veel mensen uit te gaan voordat het officieel wordt met één van hen. Anderen niet. Sommige mensen vinden flirten met vrienden en vreemden verenigbaar met monogamie. Anderen niet. Het is veel beter om deze gesprekken vroeg en vaak te voeren dan ze te vermijden, totdat er iets potentieel pijnlijks naar boven komt. Het maakt niet uit hoeveel partners je hebt, eer wat je wilt van je relaties door erover te praten.

Vorige artikel Volgende artikel