Merel Bekking onderzoekt op dit moment hoe ze het perfecte ontwerp kan maken. Want in elk ontwerpproces maakt de ontwerper zelf de keuzes: welke vormen, kleuren en materialen ga ik gebruiken? Wat gebeurd er als je een groep mensen deze keuze laat maken in plaats van de ontwerper, krijg je dan het perfecte ontwerp? Daarom heeft ze dit wetenschappelijk onderzoek opgezet en laat ze 20 testpersonen opdraven voor een MRI-scan die geanalyseerd word door onderzoekers van het Het Spinoza Centrum voor Neuroimaging.
Aanvankelijk dacht Bekking dat het moeilijk zou zijn om toegang te krijgen tot een laboratorium en een MRI-scanner. Toen ze Het Spinoza Centrum voor Neuroimaging, wetenschappelijk onderzoekscentrum dat verbonden is aan het AMC benaderde waren ze meteen enthousiast.
Testpersonen werd gevraagd om binnen te komen voor een hersenscan, niet wetende wat het doel van het onderzoek was. Eenmaal in de MRI-scanner, kregen ze eerst een serie schilderijen te zien met thema’s als: gezellig, extreem en voedsel. Op deze manier werden verschillende delen van de hersenen gestimuleerd. Zodat de basiswaarden vast konden worden gesteld en als leidraad dienen om de testresultaten te vergelijken met behulp van een reeks van wetenschappelijke formules en methodes.
De hersenscans leverde nu in ieder geval al een aantal opvallende verschillen op. Zo hadden de mensen tijdens de scan een voorkeur voor de kleur rood, terwijl ze blauw aangaven op de vragenlijst. De hersenen reageren ook positief op plastic, maar als de vragenlijst ingevuld word kiezen de testpersonen toch liever voor hout.
Het resultaat kan je dit jaar in April bewonderen tijdens Fuorisalone in Milaan.