Als je zijn schilderkunst in één woord mocht omschrijven is het ‘intens.’ De kleuren spatten van het doek en wanneer je voor deze immense schilderijen staat voelt het alsof alles om je heen er even niet is; je wordt erin opgezogen.
Met zijn schilderijen probeert Mark Rothko emoties op te roepen bij mensen. Hij wil dat mensen huilen als ze zijn schilderijen zien. Rothko was één van de eerste die namelijk de focus legde op de interactie met het publiek.
‘‘Mensen staan voor mijn schilderijen te huilen, omdat ze dezelfde spirituele ervaring hebben als ik had, toen ik het schilderde.’’
De schilderijen van Mark Rothko
Deze Amerikaan, die oorspronkelijk uit Letland kwam, heeft (net als veel andere kunstenaars) geen prettig leven gehad. De wereldoorlogen maakten veel indruk op hem en op latere leeftijd leed hij aan depressies. Hij woonde namelijk in zijn jeugd in Europa, waar toen de Eerste Wereldoorlog in volle gang was. Een gebroken man, die in staat was tot grootse kunst. Hij was de grondlegger van de ‘classic style’ die je ook wel abstract expressionisme kunt noemen. Zelf was Mark het hier niet mee eens: hij wilde niet bij een stroming horen.
Neem een kijkje in het Gemeente Museum in Den Haag en laat je meenemen op een reis door Rothko’s leven. Laat de kleuren tot je doordringen en je zult je verbazen over hoe intens kleuren kunnen zijn en wat voor indruk die op je kunnen achterlaten. Verder is de tentoonstelling in Den Haag zeer interessant, omdat je niet alleen zijn beroemde ‘classic style’ schilderijen ziet, maar ook zijn eerste vormen van schilderkunst. De audiotour bij deze tentoonstelling is zeker een aanrader, omdat je dan de achterliggende, vaak filosofische, gedachten meekrijgt. De audiotour neemt je mee in het geestesleven van Rothko en zal je niet alleen informatie geven over zijn schilderijen, maar ook over de kunstenaar zelf, die een bijzonder verleden heeft en vooral bijzondere visies op de wereld. Deze tentoonstelling is (gelukkig) nog te zien tot 1 maart 2015.
Geschreven door gastblogger Laura Marteijn.