Marcel Wanders in het Stedelijk Museum

Tentoonstelling Marcel Wanders: Pinned Up

In het Stedelijk Museum is de overzichtstentoonstelling Marcel Wanders: Pinned Up te zien met het grootste overzicht ooit van zijn werk, met meer dan 400 objecten. Het is ook de eerste grote vormgevingstentoonstelling in het Stedelijk Museum na de heropening in 2012. De tentoonstelling bevat ontwerpen uit het hele oeuvre van Wanders, vanaf eind jaren tachtig tot nu. Met onder andere meubelen, lampen, bestekken, behang, sieraden. Maar ook vind je er ontwerptekeningen, prototypes en experimenteel werk dat in kleine oplages verscheen. Deze tentoonstelling is dan ook een echte aanrader voor de designliefhebber!

De presentatie bestaat uit drie onderdelen: een witte zone, waarin het werk van Wanders aan de hand van 10 thema’s wordt geanalyseerd (zoals ambachtelijkheid, verhalen en dialogen, oppervlak, innovatie, archetypen, variatie en het spelen met schaal);  mijn persoonlijke favoriet de zwarte zone, met zijn meer persoonlijke en vaak experimentele werk in een theatrale opstelling waarin vorm, beeld en indrukwekkend geluid samenkomen; en een lounge waarin Wanders’ rol als art director voor onder meer het meubelmerk Moooi centraal staat.

Marcel Wanders wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende ontwerpers van de afgelopen decennia. In 1996 brak hij internationaal door met de Knotted Chair. Vrij snel vond hij al aansluiting bij de buitenlandse industrie waardoor zijn ontwerpen wereldwijd te koop waren. Hij is internationaal vooral bekend om zijn producten, meubelen, interieurs en eigenzinnige art direction. Het is dan ook niet gek dat The New York Times hem de bijnaam ‘de Lady Gaga van de designwereld’ toedichtte. Vanwege zijn commerciële succes en het feit dat zijn werk niet onomstreden is, wordt er in de Nederlandse vormgevingswereld, soms met achterdocht naar hem gekeken.

Dat hij ook over een zeer goed zakelijk inzicht beschikt wordt al snel duidelijk als je hoort dat hij een studio van 50 medewerkers runt en mede-eigenaar is van Moooi en het Andaz Amsterdam Prinsengracht Hotel. Met zijn studio heeft hij meer dan 1700 projecten op zijn naam staan, voor klanten en merken zoals Alessi, KLM, Swarovski , Puma en velen anderen.

Moooi begon als platform voor talent vanuit de hele wereld en is inmiddels uitgegroeid tot een label met meer dan 30 vormgevers met producten die je kunt vinden in maar liefst 79 landen. Bij Moooi besteedt hij vanaf het begin aandacht aan de jonge garde, onder wie Bertjan Pot, Maarten Baas en Kiki van Eijk

Ik vind het vooral mooi om Wanders te horen zeggen dat als hij dood zou gaan en terug zou kijken op zijn leven dat deze tentoonstelling een van zijn hoogtepunten is. Het idee voor een dergelijk overzicht ontstond al in 2004, maar doordat de verbouwing uitliep is er nu 10 jaar later een completer beeld te zien met nog meer werk.

Marcel Wanders: Pinned Up, 25 jaar vormgeving is van 1 februari t/m 15 juni 2014 te zien in het Stedelijk Museum.

Marcel Wanders in het Stedelijk Museum

Marcel Wanders in het Stedelijk Museum

Marcel Wanders in het Stedelijk Museum

Marcel Wanders in het Stedelijk Museum

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *