venetiaanse kroonluchter

Maak kennis met de Venetiaanse kroonluchter

Bij een kroonluchter denk je misschien gelijk aan een grote balzaal in een kasteel of paleis, waar een groots feest gegeven wordt en vrouwen in lange jurken en mannen in pak verschijnen om met elkaar over de dansvloer te zwalken. Toch is de antieke kroonluchter ook tegenwoordig nog een populaire, decoratieve lamp die met een ketting aan het plafond hangt. Een bijzondere soort kroonluchter is de Venetiaanse kroonluchter. Hoe ziet deze eruit, waar komt het vandaan en wat is er over de jaren heen veranderd?

Hoe ziet een Venetiaanse kroonluchter eruit?

Venetiaanse kroonluchters zijn per definitie ontzettend kleurrijk en rijkelijk versierd. Er zijn veel verschillende varianten van te verkrijgen, maar doordat ze allemaal voorzien zijn van veel details en kleur zijn het echte eye catchers. Deze aparte stijl is niet voor iedereen weggelegd. Toch is er wel veel keuze, zowel op het gebied van kleur als structuur en stijl. In principe kun je een Venetiaanse kroonluchter in elke kleur kopen.

Dit type kroonluchters past het beste bij een klassiek interieur, maar kan ook een mooie toevoeging zijn in een heel modern huis, waardoor het contrast benadrukt wordt. De kroonluchters zijn afkomstig uit Venetië en zijn voornamelijk gemaakt van glas, die versierd zijn met gouden details. Ze zijn organisch, golvend en vloeiend van structuur en geven zo een natuurlijke uitstraling aan een ruimte.

Verschillen met de Franse kroonluchter

Een andere populaire soort is de Franse kroonluchter, welke gekenmerkt wordt door een gouden en bronzen kleur. Daarnaast is het gemaakt van brons en kristal, terwijl de Venetiaanse variant juist van glas is gemaakt. Tot slot is de vorm van de kroonluchter een groot verschil, aangezien de Franse kroonluchter in een peervorm of zakmodel is gevormd en de kroonluchter uit Venetië golvend en vloeiend is.

Hoe is de Venetiaanse kroonluchter tot stand gekomen?

Venetiaanse kroonluchters komen dus uit Venetië en werden oorspronkelijk op de Murano eilanden gemaakt door gasblazers vanaf de zeventiende eeuw. Deze maakten de mooiste kroonluchters van speciaal glas, Murano glas genoemd. Vervolgens werden ze rijkelijk versierd met allerlei gekleurde en gouden details, waar ze werden voorzien van een organische, golvende en natuurlijke uitstraling. Zo pasten de kroonluchters goed bij het klassieke interieur van de adel in deze tijd. In Italië werden meerdere soorten glazen kroonluchters geproduceerd, maar vooral de Venetiaanse variant is befaamd.

Hoe ziet de Venetiaanse kroonluchter anno 2022 uit?

Er is veel gebeurd met de stijl van Venetiaanse kroonluchters sinds ze als onderdeel van een klassiek interieur werden ontworpen. De Venetiaanse kroonluchter van vroeger had voornamelijk een vloeiende en golvende uitstraling, wat de elegantie ervan mooi versterkt. Tegenwoordig is er wel iets veranderd aan het uiterlijk van videlampen. Ze worden nu namelijk voorzien van een veel strakkere opzet en zijn meer geometrisch op het gebied van vormgeving.

Er is nog steeds veel keus binnen de categorie van kroonluchters uit Venetië in de moderne stijl, vooral qua vorm en stijl. Zo kun je kiezen voor een langwerpig model voor boven je eetkamertafel of een met bijzondere, goud- en zilvergekleurde krullen gemaakt van staven. Daarnaast zijn er Venetiaanse hanglampen met glazen bollen of cilinders te verkrijgen. Hierbij kan ook het gebruikte materiaal afwijken. Zodoende wordt er ook wel gebruikgemaakt van bamboe glas en veel meer goud. Er zijn daarentegen altijd nog klassieke varianten uit Venetië te koop voor de liefhebber van deze stijl.

Tags:
Vorige artikel Volgende artikel