Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe leefde van 1886 tot 1969 en was een architect en meubelontwerper. De Duits-Amerikaanse Rohe begon als 20-jarige met zijn eerste ontwerpen te ontwikkelen. Hij was onderscheidend als ontwerper door zijn gebruik van natuursteen, glas en metaal. Hij was een minimalist waarbij alles precies moest kloppen. Van verhoudingen tot lijnen, alles moest kloppen.

Voortkomend uit zijn gebruik van glas en metaal is het ontwerp van de wolkenkrabber geweest. Een wolkenkrabber wordt gekenmerkt door een stalen interne structuur waar een glazen gevel op zit. De gevel draagt dus niet bij aan de sterkte van het gebouw, dat doet het interne metalen skelet. Op deze manier is de buitenkant niets meer dan grote glazen ramen, iets wat de minimalistische insteek van Rohe weerspiegelt.

Geschiedenis Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe werd in 1886 geboren in Aken, Duitsland als zoon van een steenhouwer. Hij volgde een opleiding tot meubelontwerper, en werd na WO1 bekend voor zijn ontwerpen van experimentele woonwijken en het Duitse Paviljoen, waarover later meer. Hij werd bekend als modernistisch architect die op minimalistische wijze gebruik maakte van bepaalde materialen. Zijn ontwerpen zijn altijd gebaseerd op een simpel maar effectief design. Dit kwam terug in zowel zijn werk als architectuur, en als meubelmaker en designer.

In 1937 emigreerde Rohe naar Amerika waar hij vele bouwen heeft ontworpen en neergezet. Bekend zijn de appartementen in New York, Chicago en gebouwen voor het Illinois Institute of Technology. Zijn laatste werk was het Neue Nationalgalerie in West-Berlijn in het midden van de jaren zestig.

Gebouwontwerpen Ludwig Mies van der Rohe

Rohe was dus architect en heeft naast de kenmerkende wolkenkrabber ook andere bekende gebouwen ontworpen. Zo heeft hij in 1927 het Duitse Paviljoen in Barcelona ontworpen, die gebruikt werd voor de expositie waar hij later zijn Barcelona Chair tentoonstelde. Daar straks meer over. Kenmerkend voor het Duitse Paviljoen was het platte dak dat door een enkele paal ondersteund werd. Dit ontwerp zorgde ervoor dat de interne muren van glas en steen konden worden verplaatst. Dit zou een ruimtelijk gevoel geven zodat je de ruimte op verschillende manieren in kunt delen. Wederom komen de toepassing van glas, steen en metaal terug met een praktisch ontwerp van centrale ondersteuning van het gebouw.

Barcelona Chair door Ludwig Mies van der Rohe

Een van de bekendste werken van Ludwig Mies van der Rohe is zijn Barcelona Chair. Het ontwerp van de stoel werd in 1929 voor het eerst aan de wereld getoond. Het ontwerp was bedoeld als zitplaats voor de koninklijke familie van Spanje die in 1929 in Barcelona de tentoonstelling zouden bezoeken. Helaas heeft uiteindelijk de familie gekozen voor een andere zitplaats. Dit heeft geen invloed gehad op het grote succes dat de stoel heeft behaald. Tot op heden wordt het model namelijk geproduceerd, aangezien Ludwig Mies van der Rohe in 1953 de productierechten overgedragen aan Knoll, een designfabrikant uit Duitsland. Inclusief hoogwaardige kwaliteitseisen wordt de stoel tot de dag van vandaag geleverd, afgewerkt in zwart, wit of natuurlijke lederen kleuren. De prijs van een losse stoel is in 2021 ruim €5200. Dit geeft aan hoe gewild de stoel nog steeds is. Veel interieurdesigners maken dan ook nog gebruik van de stoel om nog steeds een modern gevoel te geven aan een woning of ruimte. Een stoel uit 1929 die bijna een eeuw later in 2021 nog wordt gebruikt geeft wel aan hoe goed het design is.

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel