
Top Stories
- No results available
Lodz Design Festival 2014

Toen ik vorig jaar in Berlijn tijdens het DMY Festival bijzonder veel design van hoog niveau tegenkwam van Poolse makelij besloot ik zelf maar eens poolshoogte te gaan nemen. Daarom reisde ik afgelopen maandag af naar Lodz voor de achtste editie van het Lodz Design Festival.
De jonge stad groeide halverwege de negentiende eeuw snel dankzij de textielindustrie. Łódź verwierf dan ook faam als het Manchester van het Oosten. In het stadsbeeld zie je nog steeds kenmerken terug van de snelle groei met de textielfabrieken en fabrikantenvilla’s in neostijlen en jugendstil.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat de 2 hoofdlocaties van het design festival gehost werden in voormalige fabrieken die tot op in de puntjes gerestaureerd waren. Ik was met name onder de indruk van de selectie voor de Make Me! wedstrijd. Uit de 247 inzendingen werden er dit jaar 21 projecten geselecteerd. Elk jaar bevordert deze belangrijke internationale wedstrijd het niveau van jonge ontwerpers. De belangrijkste onderscheidende kenmerken van de ingezonden projecten zijn: dat ze huidige trends negeren en ons op een nieuwe manier laten denken over de werkelijkheid.
De wedstrijd werd gewonnen door Blond en Bieber‘s kleurrijke kleurstoffen gemaakt van algen voor textieldruk. Bekijk hierboven het filmpje om de analoge textiel-printer aan het werk te zien. Ze experimenteerden met verschillende soorten microalgen die van nature al een pigment hebben, bijvoorbeeld blauw, groen, bruin en rode tinten. Deze pigmenten kun je eruit halen met behulp van warmte en distillatie, om ze zo vervolgens om te zetten in natuurlijke kleurstoffen.
Het project Stics Insects van Jan Godlewski bestaat uit essenhout en dankzij de bevestigingselementen kun je gemakkelijk een lamp in elkaar zetten, een tafeltje of zelfs een kast.
Met Dress me up onderzoekt Magda Pawlas het gebied van kleding en meubels. Het brengt deze twee gebieden met elkaar in aanraking doordat je de bekleding van deze stoel op de koudere avonden ook gewoon kunt aantrekken als vest.
Een andere reden waarom ik denk dat we de komende jaren veel van Poolse ontwerpers kunnen gaan verwachten is de oprichting van de School of Form in 2011 door Lidewij Edelkoort. Tot 2008 was ze betrokken als voorzitter van de Design Academy in Eindhoven. Maar tegenwoordig werkt ze als mentor en strategisch directeur bij de School of Form. Tijdens de 3,5 jaar durende opleiding werken studenten samen aan projecten met vele Poolse maar ook internationale bedrijven en is toegankelijk voor iedereen met een passie voor wat ze doen.
Door de jaren heen is het Lodz Design Festival uitgegroeid tot een van de belangrijkste design festivals in Oost-Centraal-Europa zijn. En sinds de oprichting van het festival in 2007 trok het meer dan 240.000 bezoekers van over de de hele wereld. En met name de laatste jaren neemt de belangstelling vanuit het buitenland toe.
Top Stories
- No results available