Lightopia in het Vitra Museum

Lightopia in het Vitra Design Museum

Momenteel wordt er in het Vitra Design Museum in het Duitse Weil am Rhein een complete tentoonstelling gewijd aan deze lumineuze wereld van het licht. Het is de eerste veelomvattende tentoonstelling over lichtdesign waarin voorbeelden uit de wereld van kunst, design en architectuur samenkomen. De zeer toepasselijke naam van de tentoonstelling is ‘Lightopia’ en hij is nog tot en met 16 maart 2014 te bezichtigen.

Tentoonstelling Lightopia in het Vitra Museum

Van alle uitvindingen die ooit zijn gemaakt is het electrische licht misschien wel één van de meest indrukwekkende. Een leven zonder licht kan niemand zich meer voorstellen: het heeft ons dag- en nachtritme veranderd; het creëert sfeer en bepaalt zelfs je gemoedstoestand. Hoe diepgaand het elektrische licht invloed uitoefent op onze dagelijkse omgeving is natuurlijk overduidelijk rondom de dagen van kerst en de jaarwisseling. Waar je ook kijkt, in etalages en huiskamers: overal zie je de kerstgedachte uitgedrukt in prachtige gekleurde en flikkerende lichtjes.

Ondanks het feit dat we heel ver zijn gekomen sinds de eerste electrische lampen uit de fabriek rolden in de 19e eeuw, staat de technologie alles behalve stil. Dankzij de nieuwste lichttechnieken staan er grote veranderingen te wachten in het domein van het kunstmatige licht. En deze ontwikkelingen zijn gelukkig ook niet onopgemerkt gebleven in de wereld van kunst en design.

Tentoonstelling Lightopia in het Vitra Museum

In Lightopia zijn zo’n 300 werken te bezichtigen waaronder enkele ware iconen die tot op heden nog nooit aan een publiek zijn getoond. Zo is er de beroemde Bauhaus-lamp van Wilhelm Wagenfeld en kun je je ogen tegoed doen aan de beroemde ‘Light-Space Modulator’ van László Moholy-Nagy. Ook is er op indrukwekkende wijze een discotheek uit 1968 gereconstrueerd van doorzichtig plexiglas. Naast deze en andere historische objecten richt de tentoonstelling zich vooral op hedendaagse designers en kunstenaars die uiting geven aan de nieuwste ontwikkelingen rondom lichtontwerp. Zo zijn er objecten te zien van Olafur Eliasson, Troika, Joris Laarman en mischer’traxler. Ook zijn er ‘walk-in’-installaties die de bezoekers de mogelijkheid bieden de kracht van licht interactief te ervaren.

De objecten in de tentoonstelling leren de bezoekers op een geheel nieuwe wijze te kijken naar wat allemaal voor lief nemen. Van het prille begin van het elektrische licht ten tijde van de industriële revolutie tot aan de radicale ontwikkelingen van vandaag: alle objecten geven gestalte aan de discussie die wordt opgeroepen in de tentoonstelling en zet je idee over licht in een totaal nieuw perspectief.

Tentoonstelling Lightopia in het Vitra Museum

Licht wordt steeds autonomer en is niet meer afhankelijk van traditionele objecten; tegenwoordig kun je van licht zelfs tapijten maken. Licht wordt ook steeds belangrijker in het vormgeven van onze omgeving en deze ontwikkeling heeft in de tentoonstelling aanzet gegeven tot de discussie over de kwesties die vandaag de dag spelen. Hoe kan licht bijvoorbeeld een rol spelen in het beschermen van onze natuurlijke bronnen en hoe gaan we om met toenemende lichtvervuiling?

Lightopia is de eerste tentoonstelling die niet alleen op spectaculaire wijze afzonderlijk lichtdesign en -kunst tentoonstelt maar ook ruimte biedt voor kwesties omtrent ontwikkelingen die het huidige maatschappelijke debat bepalen. Al met al is Lightopia een tentoonstelling die niet alleen je bewustzijn prikkelt maar vooral een waar feest is voor je ogen: een echte aanrader.

Geschreven door gastblogger Elisabeth Bos

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *