Monumentale lichtsculptuur Chain Reaction van Studio Stallinga

Beeldend kunstenaar en industrieel vormgever Henk Stallinga studeerde in 1993 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. De laatste tijd maakt hij met zijn ontwerpstudio, Studio Stallinga, installaties en sculpturen waarin licht, beweging, geluid en het verstrijken van tijd belangrijke thema’s zijn.

Zijn monumentale lichtsculptuur Chain Reaction bestaat uit 144 hangende, ronde tl-lampen die aaneengeschakeld zijn tot een grote cirkel – een symbool van eeuwigheid. Als je voor het werk staat dan zie je langzaam de intensiteit van het licht van lamp naar lamp verschuiven, rondje na rondje. Omdat de sculptuur constant in beweging is kan je niets anders dan gefascineerd stil staan en het bewonderen. Doordat de installatie gedurende een jaar langzaam draait worden zelfs de vier seizoenen gevolgd.

Studio Stallinga is één van de 26 ontwerpers en studio’s die zijn geselecteerd voor de groepstentoonstelling Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands, nu te bezoeken in het Stedelijk Museum Amsterdam.

lichtsculptuur-chain-reaction-studio-stallinga-2
lichtsculptuur-chain-reaction-studio-stallinga-3
lichtsculptuur-chain-reaction-studio-stallinga-4

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel