Kun je maculadegeneratie voorkomen en kan deze oogziekte verholpen worden?

Maculadegeneratie is een oogziekte die ertoe leidt dat het gezichtsvermogen afneemt. De macula ofwel gele vlek krijgt bij deze oogziekte te maken met een achteruitgang van de kwaliteit. De macula bevindt zich in het netvlies in het midden en heeft een doorsnede van maar enkele millimeters. Dit onderdeeltje maakt het mogelijk om te lezen, gezichten te herkennen en te rijden in een auto. Als er sprake is van maculadegeneratie gaat de macula minder goed werken en vermindert het scherpe zicht. Ontdek hier of deze oogziekte is te voorkomen of te verhelpen is.

Risicofactoren en oorzaken
Het is als eerste belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van deze oogziekte en of er risicofactoren aanwezig zijn. De leeftijd speelt bijvoorbeeld een rol, want maculadegeneratie komt vooral voor bij mensen die de 50 jaar gepasseerd zijn. Overigens speelt het geslacht eveneens een rol, want vrouwen vanaf 75 jaar lopen meer risico om deze oogziekte te krijgen. Er ligt ook een erfelijke factor aan ten grondslag en roken vormt net als overmatig zonlicht een risicofactor. Verder zijn er risicofactoren aan te wijzen in de vorm van de oogkleur en de kleur van de huid. Heb je blauwe ogen en een blanke huid dan is er sprake van een verhoogd risico op deze oogziekte. Meer informatie over deze oogziekte is te vinden via visusoogkliniek.nl.

Gezonde levensstijl aannemen
Er zijn een aantal factoren die niet te veranderen zijn, zoals de kleur van je ogen en leeftijd. Aan de andere kant zijn er ook risicofactoren die wel weg te nemen zijn. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken en een meer gezonde levensstijl aan te nemen. Of door rekening te houden met de tijd die je in het zonlicht doorbrengt. Bij een gezonde levensstijl hoort gezonde voeding als groenten, vis en eieren. Voedingsmiddelen met antioxidanten zijn in ieder geval aan te raden om het proces van maculadegeneratie te vertragen. Er is overigens veelal sprake van een langzaam proces en het is doorgaans niet zo dat je blind wordt. Verder is er nog een onderscheid tussen droge maculadegeneratie en natte maculadegeneratie. De droge variant komt het vaakst voor en daar is geen behandeling op toe te passen. Bij de natte variant van deze oogziekte is het mogelijk om het proces van achteruitgang tot stilstand te brengen. Het is in ieder geval belangrijk om in dat geval er vroegtijdig bij te zijn om de behandeling snel te starten.

Tags:
Vorige artikel Volgende artikel