Kay Bojesen

Kay Bojesen was een Deense smid en designer die leefde van 1886 tot 1958. Hij is vooral bekend geworden met zijn houten dieren, zoals de aap die in het Victor en Albert museum te London tentoongesteld werd rond 1950. Bojesen is geboren in Kopenhagen, waar hij eerst aan de slag ging als kruidenier, en later als zilversmid door het leven ging. Pas in 1922 begon Bojesen met het ontwerpen van houten speelgoed van 15 tot 30 centimeter groot.

Bojesen opende in 1931 ook een vitrinewinkel genaamd ‘Den Permanente’ (voor altijd) met als doel het weergeven van de pronkstukken van Deens design. Hij wilde in zijn winkel niets anders dan hoogwaardige en kunstzinnige stukken weergeven om zo de kwaliteiten van de Denen weer te geven. Ook ging hij zelf aan de slag met het ontwerpen van meubels voor kinderen, huiswaren en juwelen.

Zo heeft Bojesen in 1938 een Grand Prix prijs gewonnen in Milaan voor het ontwerpen van een roestvrijstalen zilverwarenset. Tot op heden is dit een van de pronkstukken afkomstig van Deens design. De kleindochter van Bojesen, Susanne Bojesen Rosenqvist, produceert tot de dag van vandaag de set. Het is uitgeroepen tot de nationale bestekset die je dan ook in alle Deense ambassades terug kunt vinden. Dit is nog maar een voorbeeld van hoe groot de invloed van deze Deense ontwerper geweest is.

Kenmerkende stijl Kay Bojesen

Kenmerkend voor zijn stijl is dat je de de dieren van hout bijna kunt aaien. Ze moesten dan ook rond en zacht zijn, en bovendien goed aanvoelen. Deze vereisten komen veel terug in de designs van Bojesen. Lijnen is zijn designs moesten kloppen en uitkomen. Bovendien noemde hij deze lijnen goed als ze konden lachen. Dit kun je ook zien als iets afgeronds, vrolijk, positief en zacht.

Ook was het cruciaal dat indien natuurlijke dingen werden afgebeeld, ze natuurgetrouw moesten worden weergegeven. Hier komt weer het ‘kloppen’ in terug. In dit geval klopt een speeltje van een aap als die natuurgetrouw is weergegeven en gevormd. Bovendien moeten de lijnen kloppen en zacht en rond aanvoelen, dit maakt het voor kinderen ook gewild en veilig.

De houten dieren van Kay Bojesen

Kay Bojesen heeft vele designs gemaakt van dieren, met als meest kenmerkende de aap, olifant, lovebirds en zebra. In de jaren 30’ kwam Bojesen erachter dat werken met hout hem goed lag. Doorgaans met de vereisten van rondingen en fijn gevoel was hout bovendien het perfecte materiaal om speelgoed van te maken. Tot op heden is dit speelgoed te kopen van hetzelfde design als waar hij in 1930 al mee kwam. Het was functioneel, iets wat cruciaal in zijn designs was.

Bovendien zorgde het afbeelden van dieren in natuurgetrouwe vormen ervoor dat mensen de ‘lachende’ lijn terug zullen zien die Bojesen als belangrijk zag voor zijn designs. Ze refereren naar het kind in ons, en dienen vervolgens ook nog als goed speelgoed voor de kinderen. Het doel van Bojesen was het brengen van een warm en liefdevol gevoel door dit soort vormen en benaderingen in zijn ontwerpen terug te laten brengen. Door deze insteek is hij ook zo geliefd geworden in Denemarken. Zoals gezegd is het bestek wat hij designde in 1938 tot op heden het nationale bestek voor de Denen en dus kenmerkend voor het volk. Dat hij daar bijna een eeuw geleden al voor heeft gezorgd is toch wel bijzonder te noemen. Dit geeft zijn enorme invloed op de wereld van design ook goed weer.

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel