JOMO: Waarom het Goed is voor je Geestelijke Gezondheid

JOMO: Waarom het Goed is voor je Geestelijke Gezondheid

Heb je wel eens het gevoel dat je dingen mist? Misschien zie je je vrienden posten over een feestje en ben je niet uitgenodigd, of hoor je over een nieuwe hitfilm waar iedereen het over heeft, maar heb je nog geen tijd gehad om hem te zien? Dit gevoel heet FOMO (Fear Of Missing Out) of de angst om iets te missen. Het is iets wat we allemaal wel eens ervaren en het kan je geestelijke gezondheid soms beïnvloeden.

Hoewel FOMO de bron kan zijn van stress en andere mentale gezondheidssymptomen, is er een concept dat populairder is geworden: JOMO, Joy Of Missing Out, oftewel de vreugde van het missen. Volgens recente bevindingen kan JOMO net zo goed zijn voor onze geestelijke gezondheid als FOMO schadelijk is.

Wat is JOMO en hoe verschilt het van FOMO (fear of missing out)?

jomo-gezond

JOMO is de vreugde van het missen, en het draait allemaal om het kiezen van kwaliteit boven kwantiteit. Het gaat over genieten van het moment, aanwezig zijn en optimaal genieten van het leven. JOMO gaat over een pauze nemen van de ratrace en tevredenheid vinden in eenvoudige genoegens. Deze mentaliteitsverandering kan fantastisch zijn voor de mentale gezondheid.

FOMO, of de angst om iets te missen, is een gevoel van angst dat ontstaat als je denkt dat je iets mist. Dit kan van alles zijn, van een evenement tot een gesprek, en het kan je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent of dat je er niet bij hoort. JOMO daarentegen is de vreugde van het missen. Het gevoel van tevredenheid komt voort uit de wetenschap dat je niet overal bij hoeft te zijn. JOMO gaat over gelukkig zijn met wat je hebt en genieten van je eigen gezelschap. Het gaat over ontspannen en opladen zonder het gevoel te hebben dat je iets mist. Dit kan je geestelijke gezondheid en algemene stemming verbeteren.

Dus waarom is JOMO goed voor de geestelijke gezondheid?

JOMO kan helpen bij het verminderen van stress en angst, twee veel voorkomende geestelijke gezondheidsproblemen. Als we constant op zoek zijn naar het volgende beste, missen we het plezier van het huidige moment. JOMO herinnert ons eraan om te vertragen en de eenvoudige dingen in het leven te waarderen, wat ook de geestelijke gezondheid ten goede komt.

JOMO kan ook ons humeur en algehele tevredenheid met het leven een boost geven. Als we ons richten op genieten van het moment, is de kans groter dat we ons gelukkig en voldaan voelen. Dus de volgende keer dat je je overweldigd of gestrest voelt, probeer dan JOMO te omarmen. Doe rustig aan, haal diep adem en geniet van het moment. Misschien vind je het wel het beste medicijn voor je geestelijke gezondheid.

Hoe je JOMO in je dagelijks leven kunt toepassen

JOMO gaat over tevredenheid vinden in je huidige situatie en genieten van het moment waarin je je bevindt. Het gaat over genieten van de eenvoudige dingen in het leven en aanwezig zijn, twee dingen die een rol spelen bij geestelijke gezondheid.

Een manier om JOMO te beoefenen is om je telefoon weg te leggen en volledig aanwezig te zijn. Wees bewust van je omgeving en neem alle bezienswaardigheden, geluiden en geuren om je heen in je op. Wees in het moment en waardeer alles om je heen. Je geestelijke gezondheid zal je dankbaar zijn.

Je kunt JOMO op verschillende manieren beoefenen, afhankelijk van wat jou vreugde brengt. Enkele andere voorbeelden van JOMO zijn:

 • Je losmaken van sociale media en technologie
 • Tijd voor jezelf inplannen
 • Nee zeggen tegen plannen
 • Zelfzorg beoefenen
 • Tijd doorbrengen in de natuur
 • Mediteren of mindfulness beoefenen
 • Aanwezig zijn in het moment
 • Binnen blijven en een goed boek lezen of een film kijken

JOMO gaat over tijd voor jezelf nemen en genieten van je eigen gezelschap. Het gaat erom je los te koppelen van de constante drukte van alledag en er even tussenuit te gaan.

Hoe om te gaan met FOMO als je ermee worstelt

jomo

Soms, hoe hard we het ook proberen, kunnen we niet voorkomen dat we te maken krijgen met FOMO.

Als je iemand bent die last heeft gehad van FOMO, dan weet je hoe slopend het kan zijn. Voortdurend het gevoel hebben dat je iets moet doen of dat je niet genoeg doet kan vermoeiend zijn, net als de stress van het gevoel alleen of buitengesloten te zijn. Hier zijn een paar tips om met FOMO om te gaan:

 • Erken dat FOMO echt is en dat het je beïnvloedt. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is een belangrijke eerste stap. Vaak proberen we onze gevoelens te negeren of vertellen we onszelf dat ze niet geldig zijn. Maar gevoelens erkennen is een integraal onderdeel van ermee omgaan.
 • Praat met iemand over je FOMO. Dit kan een vriend, familielid, therapeut of iemand anders zijn met wie je je op je gemak voelt om mee te praten. Het is essentieel om iemand te hebben met wie je kunt praten over de dingen die je voelt en waar je mee worstelt.
 • Identificeer je triggers. Wat zijn de dingen die je FOMO triggeren? Voor sommigen kan dat sociale media zijn of het zien van andere mensen die dingen doen die ze leuk vinden. Als je eenmaal weet wat je triggers zijn, kun je ze gaan vermijden of er beter mee omgaan.
 • Concentreer je op het huidige moment. Een van de beste manieren om met FOMO om te gaan is door je te richten op het huidige moment. Dat betekent niet dat je je toekomstige doelen moet negeren, maar wel dat je je moet richten op wat er nu gebeurt. Geniet van de dingen die je doet en de mensen met wie je bent.
 • Beoefen zelfzorg. Dit is belangrijk voor het omgaan met elke negatieve emotie, maar vooral belangrijk als het gaat om FOMO. Zorg ervoor dat je emotioneel en lichamelijk goed voor jezelf zorgt. Dit kan er voor verschillende mensen anders uitzien, maar enkele voorbeelden zijn: sporten, dagboeken bijhouden, tijd doorbrengen in de natuur of naar muziek luisteren.

Sociale media kunnen een enorme trigger zijn voor FOMO

Een van de beste manieren om FOMO te voorkomen is door te minderen met sociale media. Sociale media is een van de grootste triggers van FOMO, dus het is belangrijk om te proberen je tijd hieraan te beperken.

FOMO is een echt probleem voor veel mensen, vooral kinderen en jongvolwassenen. Sociale media hebben het erger gemaakt omdat we voortdurend zien wat andere mensen doen, en het is makkelijk om in de vergelijkingsval te trappen. Accepteren dat iedereen anders is, is een cruciaal onderdeel van het omgaan met FOMO.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen unieke levenservaringen heeft en dat je jezelf niet met anderen moet vergelijken. Het is niet omdat iemand iets doet dat jij het ook moet doen. Je moet je leven voor jezelf leven, niet voor iemand anders.

Soms kan FOMO leiden tot ernstige psychische problemen zoals angst en depressie. Als je ernstige symptomen ervaart, is het tijd om hulp te zoeken en een therapeut bij jou in de buurt te vinden met wie je kunt praten.

Vorige artikel Volgende artikel