Een chique gesprek met Jheryll Richardson

Naast je dagelijkse dosis visuele inspiratie zorg ik er ook graag met EYEspired voor dat beginnende kunstenaars op de kaart terecht komen. En dat is nu ook precies wat New Chique Gallery doet. Oprichter Markus Praat cureert de mooiste betaalbare kunstwerken, van zeefdrukken tot riso prints van een groeiende groep Nederlandse makers.

Als echte liefhebber gaat Markus van New Chique Gallery vol trots in gesprek met zijn makers. Lees hieronder het eerste interview met Jheryll Richardson dat deel uitmaakt van een nieuwe reeks!

Hoe ontwikkelde je jouw interesse in vormgeving?
Ik had er vanaf kleins af aan al wat mee. Als ik met mijn vader over straat reed keek ik altijd rond naar borden en logo’s van verschillende bedrijven. Rond mijn dertiende richtte mijn vader een reclame bureau op. Toen begon ik er pas echt op te letten. Wanneer ik bij mijn vader op kantoor aan kwam ging ik direct bij de vormgevers zitten en zoveel mogelijk vragen stellen. Ik vond het altijd zo bizar dat ze precies konden maken wat ze op papier hadden gezet. Ook vond ik het tof dat ze altijd precies hun keuzes konden uitleggen en niet zomaar iets deden omdat ze het ‘mooi vonden’.

Wie heeft de meeste invloed gehad op jouw ontwikkeling?
In het begin waren het de vormgevers bij mijn vaders bureau en mijn vader zelf. Ik vond het altijd prachtig om te horen met wat voor projecten zij bezig waren. Rond mijn zestiende wist ik al precies dat ik grafisch vormgever wilde worden en in de toekomst met mijn vader wilde samenwerken.

Waren er nog bepaalde designers die je aandacht trokken toen je voor het eerst kennis maakte met deze wondere wereld?
Jazeker, ik kwam langzamerhand veel designers tegen op internet. Enkele favorieten zijn Piet Parra, Brian Elstak en Pieter Ceizer. In de begindagen van High Snobiety hadden zij columns met goede schrijvers, op deze manier heb ik de hele ontwikkeling van het merk Benny Gold kunnen volgen. Ik hoop dat ik Benny ooit tegen kom zodat ik hem persoonlijk kan bedanken voor al zijn inspiratie.

jheryll-richardson

Wat zou je nog een keer met print willen doen?
Nou, dat ga ik binnenkort doen. Vorig jaar had ik wat illustraties laten zien aan een tante en ze zei dat ik daar eens een kinderboek van moest maken. Dit wordt mijn volgende project, wanneer ik er echt tevreden over ben ga ik proberen ze te verkopen. Ik zie al helemaal voor me dat ik de Bruna binnenloop en iemand net een door mij geschreven en geïllustreerd boek zie kopen.

Wat hangt er eigenlijk bij jou thuis aan de muur?
Een poster van de film Kids, een doek van Brian Elstak, een illustratie van Thomas Brouwer, een LP hoes van Kid Cudi en wat eigen illustraties.

Wat was de beslissing waar je de meeste ballen voor nodig had?
Naar Nederland verhuizen. Het was best wel een grote stap die ik toen ik eraan begon behoorlijk heb onderschat, maar het gaat nu allemaal z’n gangetje.

Wat staat er boven aan jouw lijstje van wat je ooit nog wel eens zou willen doen?
Een trip naar Japan en daar langs wat denimfabrieken gaan is iets dat ik erg graag wil. Daar praat ik bijna dagelijks over met een van m’n beste vrienden.

Waar haal je de meeste voldoening uit?
Lezen. Ik lees graag interviews met creatieven, vooral met freelancers die lekker hun eigen ding doen. Wanneer ik dat lees motiveert het mij ook en heb ik het idee van “Ja! Het gaat allemaal goed komen, zolang je maar altijd kwaliteit levert.”

jheryll-richardson-3

Wat is jouw antwoord op de duivelse vraag: vrij werk of werk in opdracht?
Dat maakt niet zoveel uit, zolang ik het maar voor het zeggen mag hebben tijdens het creatieve proces. Ik neem sowieso geen werk aan dat ik niet leuk vind.

Hoe word jij beter in je vak?
Ik wil altijd iets creëren dat op de beste design blogs geplaatst zou kunnen worden. Ik wil graag mensen inspireren met mijn werk, dus ik zie de beste designers en illustratoren als concurrent en zo push ik mezelf om het beste uit mezelf te halen.

Wat was je inspiratie voor dit werk?
Nou, dit ging over iemand die mij leuk vond, maar ik iemand anders.

Wanneer is een werk voor jou af?
Wanneer ik er lang naar heb gekeken en alles in balans is, zonder dat ik er nog wat aan hoef toe te voegen om mijn idee duidelijk te maken.

Lees meer over Jheryll Richardson of ontdek meer kunstwerken van New Chique Gallery.

Portret van Jheryll is geschoten door fotografe Jorien de Waard.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *