Jenna Arts

Een chique gesprek met Jenna Arts

Erg herkenbaar om te lezen dat Jenna Arts haar telefoon en schetsboeken vol krabbelt met vage combinaties van woorden die alleen zij begrijpt. Ik doe soms niets anders. Lees hieronder het laatste interview in samenwerking met Markus Praat van New Chique Gallery.

Hoe ontwikkelde je jouw interesse in vormgeving?
Ik weet niet beter dan dat ik altijd graag getekend heb en dat ik daar ook een bepaalde aanleg voor had. De keuze voor de kunstacademie kwam later. Ik herinner me dat ik op 15/16 jarige leeftijd eens een artikel onder ogen kreeg over een illustratrice woonachtig in Parijs. Het artikel opende mijn ogen. Ik kwam erachter dat je van tekenen een beroep kon maken en dat je dan zelfs in Parijs kan wonen. Ik weet helaas niet meer wie de illustrator in het artikel was.

Wie heeft de meeste invloed gehad op jouw ontwikkeling?
Mijn ouders vooral. Zij keken niet raar op toen ik met een vwo diploma de keuze maakte voor de kunstacademie in plaats van de universiteit. Bovendien heb ik het talent voor tekenen van mijn moeder.

Wat wil je nog een keer met print doen?
Een muur behangen.

Wat hangt er eigenlijk bij jou thuis aan de muur?
Naast wat eigen schetsen, hangt er een print van Magritte aan mijn muur. Ik geef de voorkeur aan lege, witte muren, maar toch raken ze vaak ‘besmet’ met werk.

Wat was de beslissing waarvoor je de meeste ballen voor nodig had?
Na mijn afstuderen wist ik niet zo goed hoe ik verder moest. Ik heb een periode heel erg getwijfeld tussen de veiligheid van een bijbaan in combinatie met hier en daar nog wat illustreren of het risico van mezelf volledig storten op illustreren. Uiteindelijk kreeg ik de kans om voor nrc.next te illustreren en dat motiveerde me om me volledig op illustreren te storten.

Wat staat er boven aan jouw lijstje van wat je ooit nog eens zou willen doen?
Ik wil gaan schilderen. Denk aan grote doeken, meer minimalistisch en abstract als mijn illustratiestijl en in felle kleuren.

Wat prikkelt je? Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
Mensen, vooral mensen. Dat is wel terug te zien denk ik zo. Planten, water, organische patronen ook. Er is zoveel waar ik mijn inspiratie onbewust vandaan haal.

Wat is jouw antwoord op de duivelse vraag: vrij werk of werk in opdracht?
Voor nu geef ik de voorkeur aan werk in opdracht. Uit financiële redenen, maar ook prikkelen opdrachten me om eens een ander onderwerp te illustreren. Ik zie mezelf in de toekomst wel meer vrij werk maken, maar ik denk dat de opdrachten altijd zullen blijven.

Hoe word jij beter in je vak?
Door veel, heel veel te tekenen, kritisch te zijn op mijn werk en om me heen te blijven kijken. Daarmee bedoel ik alert zijn op ontwikkelingen op illustratiegebied, maar ook inspiratie opdoen.

Wie heb jij om je heen die je helpen om vooruitgang te boeken?
Vrienden, familie, bepaalde illustratoren en andere inspirerende personen.

jenna-arts-2

Wat was je inspiratie voor dit werk?
De lente. En ik vind het fantastisch hoe mensen soms hun raam/vensterbank aankleden. Dit werk is als een blik op een raam met daarachter een vensterbank/kamer vol planten en een persoon die vanachter die planten naar buiten kijkt.

Wanneer is een werk voor jou af?
Ik vind het lastig om dat concreet te zeggen. Het is meer een gevoel. Als het goed voelt is het af en anders niet.

Lees meer over Jenna Arts of ontdek meer kunstwerken van New Chique Gallery.

Portret van Thomas is geschoten door fotografe Jorien de Waard.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *