Investeren in diamanten? Hier moet je op letten

Je kunt jouw geld vandaag de dag op verschillende manieren investeren. Zo kopen veel mensen aandelen of steken zij hun geld in cryptocurrency. Dit brengt risico’s met zich mee, want de koers hiervan kan (behoorlijk) fluctueren. Vind je dit maar niets? Overweeg dan om jouw geld te investeren in diamant. Diamanten hebben de laatste jaren namelijk bewezen dat ze bestand zijn tegen inflatie, valutaschommelingen en het falen van banken of financiële instellingen. Ben je overtuigd? Dan wil je zelf mogelijk diamanten kopen. Wij vertellen je in deze tekst waar je in dat geval op moet letten.

Karaat
Tegenwoordig kunnen we nagenoeg alles op het internet kopen, zo ook diamanten. Wil je online diamanten kopen? Dan raden wij je aan goed naar het karaat te kijken. Carat (karaat) is één van de 4 C’s die de kwaliteit van de diamant bepaalt. Je moet weten dat het karaat van een diamant bepaald wordt door het gewicht van de edelsteen. Zo heeft een grote diamant een groter aantal karaat dan een kleine diamant. Eén karaat staat gelijk aan 200 milligram. Als je wilt investeren in diamanten, is het aan te raden om jouw geld in diamanten van 1 tot 5 karaat te steken.

Kleur
De tweede C die de waarde van diamanten bepaalt, is colour (kleur). Om de kleur van een diamant te bepalen, wordt er gebruik gemaakt van een internationaal kleurengradatiesysteem. Aan de hand van dit systeem wordt er een code van D tot en met Z aan een diamant gehangen. Een volledig kleurloze diamant krijgt de code D een geel getinte diamant krijgt code Z. Kleurloze diamanten zijn het meest waardevol. Je kunt bovendien bruine, oranje, roze, rode, gele, groene of blauwe diamanten tegenkomen. Sommige kleuren zijn bijzonder zeldzaam, waardoor ze (nog) meer geld waard zijn.

Zuiverheid
Zuiverheid (clarity) is de derde C die van invloed is op de prijs van een diamant. Om de zuiverheid van een diamant te bepalen, ga je op zoek naar inclusies. Dit zijn onzuiverheden van de diamant. Hierbij maken we onderscheid tussen externe en interne inclusies. Externe inclusies treden ontstaan tijdens het slijpproces of zijn het gevolg van dagelijks gebruik. Deze oneffenheden kun je vaak met het blote oog zien. Dit geldt niet voor interne inclusies. Hierbij gaat het namelijk om oneffenheden in de steen.
Nadat diamanten onderzocht zijn, wordt er een score toegekend. Voor investeringsdiamanten wordt een minimale score van VS1 aangeraden.

Slijpkwaliteit
Als je van plan bent te investeren in diamanten, moet je ook naar de slijpkwaliteit (cut) kijken. Dit is de vierde en laatste C die de waarde van diamanten bepaalt en de enige menselijke factor. De slijpkwaliteit wordt bestempeld als de belangrijkste factor. Als een diamant goed geslepen is, schittert en fonkelt hij goed. Proporties, symmetrie en de mate waarin de diamant glinstert zijn van invloed op de slijpkwaliteit van diamanten. Cut kan overigens ook op de slijpvorm van de diamant slaan. Ondanks dat de slijpvorm niet tot de 4 C’s behoort, is het toch verstandig om hier op te letten als je wilt investeren in diamanten.

Prijs
Tot slot let je ook op de prijs als je wilt investeren in diamanten. Je wilt namelijk niet te veel betalen voor deze edelstenen. Daarom raden wij jou aan diamanten aan de bron te kopen. Richt je bijvoorbeeld eens tot BNTdiamonds. De diamanten die deze partij verkoopt, zijn geprijsd volgens hun onderliggende investeringswaarde in het voordeel van de klant. Als je investeringsdiamanten aan de bron koopt, is er bovendien geen tussenpersoon die aan de verkoop moet verdienen. Op deze manier betaal je nooit onnodig veel voor diamanten.

Tags:
Vorige artikel Volgende artikel