EYEspiration: Willy Verginer

De Italiaanse kunstenaar Willy Verginer maakt betoverende figuratieve sculpturen met een originele en unieke beeldtaal. In zijn woonplaats, Bressaone, gebruikt hij jarenlang gedroogd lindehout voor zijn werk dat bewerkt wordt met een kettingzaag. Vervolgens wordt het bewerken steeds subtieler met een hamer en een bijtel en uiteindelijk krijgt zijn werk kleur dankzij acrylverf in de meeste uiteenlopende kleuren. De levensechte beelden hebben soms een surrealistische uitstraling door de onverwachte objecten waar ze over beschikken.

Ik verbaas mij er dan ook niet over dat hij onlangs uitgeroepen werd tot een van de 10 beste hedendaagse kunstenaars van Italië. En dat te bedenken dat zijn werk al lang en breed ver buiten Italië regelmatig te zien is geweest in galeries en beurzen. In Nederland kun je zijn werk bewonderen bij Galerie Majke Hüsstege. Genoeg reden dus om kort een gesprek met de kunstenaar aan te knopen.

interview-willy-verginer-2
interview-willy-verginer-3

Ik heb gelezen dat je modellen gebruikt voor al je sculpturen. Hoe ga je precies te werk?
Ik werk altijd met modellen, mijn modellen zijn voornamelijk studenten van de kunstacademie. In ons dorp zit al ruim 100 jaar een kunstacademie. Als ik begin, dan werk ik altijd met foto’s, anders is het zonde van de tijd van mijn model. Maar als ik eenmaal ga beginnen aan de voorkant, dan heb ik mijn model meerdere malen hard nodig.

Wat staat er bovenaan je wensenlijstje?
Goed werk blijven maken en altijd eerlijk zijn tegen mezelf.

interview-willy-verginer-4

Waar doe jij inspiratie op?
Meestal als ik zit te tekenen, wat ik dagelijks doe. En anders komen er genoeg goede ideeën in mij op tijdens het wandelen, iets wat ik veel en graag doe.

Wat ben je in je tijd als kunstenaars anders gaan doen?
Ik denk nu meer na voordat ik ergens aan begin, het denkproces is dan ook belangrijker voor mij geworden.

interview-willy-verginer-5

Wie omringt je en helpt je verder met je werk?
Mijn studio ligt dicht bij de studio’s van mijn zonen Christian en Matthias, zij zijn beide ook beeldhouwer. Ook als iedereen aan het werk is, en we even aankloppen om van gedachte te wisselen dan is dat tussen ons drieën zeer vruchtbaar.

Waar werk je nu aan?
Aan een nieuwe serie beelden die ik ga exposeren in het hedendaagse museum van Lissone bij Milaan. Het werk is meer conceptueel van aard, en heeft weinig te doen met mensen, maar meer met huizen en bomen.

interview-willy-verginer-6

Lees ook mijn andere interviews in de serie EYEspiration, met onder andere street artist FAKE, kunstenaar Sebastian Errazuriz, en designer Douwe Jacobs.

Tags:
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *