EYEspiration: Vincent Sterenberg

EYEspiration: Vincent Sterenberg

Deze week ging ik in gesprek met de Nederlandse ontwerper Vincent Sterenberg. Hij is afgestudeerd als sieraadvormgever aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Vanuit zijn eigen studio zoekt hij naar nieuwe vormen en combinaties van materialen. Hij houdt zich dan ook niet vast aan één discipline.

De Dutch Design Week is net achter de rug waar Vincent erachter kwam dat zijn zes jaar oude broches, die hij maakte tijdens zijn tijd op de academie, het beste verkochten. Gek eigenlijk, terwijl hij sindsdien genoeg ander werk heeft gemaakt en er nog genoeg plannen op de tekentafel liggen. Zo wordt de collectie van de terracotta lamp (hieronder) uitgebreid met andere vormen.

vincent-sterenberg-2

Zijn aantekeningenboekje zit voornamelijk in zijn hoofd. En als hij een vorm tegen komt waar hij wat mee wilt gaan doen, dan neemt hij deze dan ook mee naar zijn atelier om hem neer te leggen en er zo nu en dan naar te kijken. Daar komt dan ook al snel de eerste schets uit voort. Want met de computer kan hij snel in 3d iets ruimtelijk maken om het zo meer vorm te geven.

“Vaak als ik een idee krijg, als het dan in mij opkomt, dan moet ik daar iets mee doen en dan ga ik meteen aan de slag.”

Het Staatsieportret dat hij in opdracht maakte voor de gemeente Maastricht zorgde voor de nodige aandacht. Wat begon met een concept dat hij instuurde voor de wedstrijd die de gemeente organiseerde voor een nieuw portret van Koning Willem-Alexander en koningin Maxima, hangt nu een jaar later daadwerkelijk in het gemeentehuis. Nadat de commissie zich er lang over heeft gebogen en nadat alle partijen groen licht hebben gegeven voor het portret dat speelt met herkenning en onherkenbaarheid. Het concept was 2d, maar het hangt nu uiteindelijk echt in 3d met kunstofplaten.

vincent-sterenberg-3

Hij is geen uitvinder, maar je kunt van hem wel nieuwe esthetische oplossingen verwachten, zoals bovenstaande ketting. Eenvoud is dan ook niet de makkelijkste weg. En als mensen deze ketting zien dan vragen ze zichzelf al snel af of hij van plastic is, en gemaakt is met een 3d printer. Dat zijn dan ook de twists waar hij naar zoekt. Want deze ketting is toch echt helemaal met de hand gemaakt van keramiek.

“Mooie dingen maken, die andere ook mooi mooi vinden, daar word ik blij van.”

Zijn lamp en ketting zijn verkrijgbaar bij de marktplaats voor design 1ofa100.com/nl.

Lees ook mijn andere interviews in de serie EYEspiration, met onder andere street artist FAKE, kunstenaar Sebastian Errazuriz, en designer Douwe Jacobs.

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel