EYEspiration: Guido Ooms

EYEspiration is een serie interviews met creatieven waarmee ik in gesprek ga over inspiratie, en hun werk. Een tijd terug kwam ik voor het eerst zijn ontwerp, het glaslampje tegen, een lamp in de vorm van een wijnglas. Aanleiding genoeg om met de helft van het ontwerp bureau uit Eindhoven in gesprek te gaan.

Wat doe je, hoe en waarom?
Samen met Karin van Lieshout heb ik Studio OOOMS, een ontwerp bureau dat zich bezighoudt met het ontwerp, de productie en de verkoop van interieur producten. We hebben zowel een werkplaats als kantoor dat bij elkaar zitten. Zo kunnen we snel tussen de verschillende taken wisselen, iets wat ook wel nodig is, want geen dag is hetzelfde. Als we een hele dag in de werkplaats gepland hebben, kan het goed zijn dat we die dag uiteindelijk de helft van de tijd doorbrengen achter de computer in het kantoor.

Hoe ben je eigenlijk in aanraking gekomen met product design voordat je in Eindhoven ging studeren?
Ik heb voor mijn studie aan de Design Academy in een verzorgingstehuis gewerkt, daar werkte iemand, wiens dochter op de academie zat. Ik ben altijd al creatief bezig geweest, maar wist tot dat moment eigenlijk niets van design, en al zeker niet dat je het kon studeren.

Hoe ga je om met de stress die er komt kijken tijdens het scheppende proces om iets nieuws te ontwerpen, met alle bijkomende hoogte en dieptepunten?
Stress is er eigenlijk altijd wel, daarom kunnen we er ook steeds beter mee omgaan. Geen pieken zonder dalen zeggen we ook wel. Als we zelf lesgeven hameren we er ook altijd op dat ontwerpers de grenzen moeten verkennen, iets nieuws doen, en soms de grens een keer over om te weten waar die ligt. Daar horen nou eenmaal mislukkingen bij.

Houten USB stick - Studio Oooms

Hoe belangrijk zijn de houten usb sticks geweest in het bestaan van de studio?
Ze hebben voor een hoop publiciteit en een goed inkomen gezorgd. Daarnaast hebben we met de sticks leren zakendoen over de hele wereld in een relatief korte tijd. Dankzij dit ontwerp weten mensen ook de andere ontwerpen te vinden.

Wat is je favoriete werk, tot op de dag van vandaag?
Het lesgeven in het buitenland. We zijn uitgenodigd door scholen om er ter plaatse een workshop te geven, onder andere in Monterrey, Mexico. Dat is een stad waar wij anders echt nooit zouden komen. Sowieso het lesgeven, het reizen en het contact met andere culturen is iets waar we allebei echt van houden.

Wat is onmisbaar als je aan het werk bent?
Muziek, dat is iets wat ik eigenlijk altijd wel prettig vind in de werkplaats.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
We halen onze inspiratie uit veel dingen om ons heen; onze familie, de lokale supermarkt, maar ook zeker alles wat we zien en meemaken op onze reizen. Je leert in verre landen niet alleen over andermans gewoonten, maar ziet daardoor ook je eigen eigenaardigheden.

Welke tools gebruik je om je inspiratie vast te leggen?
De camera. We schieten op vakantie enorm veel foto’s, zowel boven als onderwater. Iedere duik of snorkel tocht levert wel weer wat op!

Glaslampje van Studio OOOms

Wat is een tipping point in je leven?
Ik denk het moment dat Karin en ik samen aan studio OOOMS zijn begonnen. We hebben nu al zo’n 8 jaar onze eigen studio en kunnen er goed van leven. Daar zijn we best trots op!

Wat staat boven aan je lijstje van wat je ooit nog eens wil doen?
Een periode werken in het buitenland. Aanstaande januari gaan we de hele maand in Jakarta aan de slag met ex-straatkinderen. Het is een project waarbij wij zijn gevraagd om een serie producten te ontwerpen van afvalmateriaal uit Jakarta, gemaakt door de jongeren daar. Het wordt waarschijnlijk een pittige tijd met veel uitdagingen, maar het is wel ongeveer wat we het liefste zouden willen doen. Soortgelijke projecten brengen voor ons alle geweldige aspecten van het ontwerpen bij elkaar.

EYEspiration is een serie interviews met onder andere designer Douwe Jacobs van de Flux Chair, Studio RAAR en andere creatieven waarmee ik in gesprek ga over inspiratie, en hun werk. Ben je, of ken je een creatief die graag zijn inspiratie wilt delen? Neem gerust contact met mij op! [ninja-popup ID=9145]Ja, ik schrijf mij in voor de wekelijkse nieuwsbrief[/ninja-popup], want ik wil geen interview missen!

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *