Studio Floris Wubben

Interview: Floris Wubben

Toen ik voor het eerst de stripped lamp van Floris Wubben zag ben ik meteen naar de rest van zijn werk gaan kijken. Waarbij meteen duidelijk wordt dat hij niets liever doet dan werken met natuurlijk materiaal en het experiment niet schuwt. Ik ging met hem in gesprek over zijn studie, zijn wensenlijst, en over wat we van hem de komende tijd kunnen verwachten

Hoe ben je eigenlijk met design in aanraking gekomen, en hoe is dat uitgegroeid tot jouw studio?
Tijdens mijn studie merkte ik dat mijn kracht lag bij het ontwerpen van objecten waar je omheen kan lopen. Op dat moment studeerde ik interieur & design. Vanaf dat moment ben ik mezelf gaan specialiseren in design. Na deze interieur & design studie heb ik nog een bachelor gedaan “meubel ontwerp”. Toen ik afstudeerde ben ik meteen in het diepe gesprongen en ben ik mijn studio gestart. Dit was een moeilijke maar wel enerverende tijd.

Waarom wilde je naar het buitenland voor het vervolgen van je studie?
De meeste in mijn omgeving gingen studeren in Eindhoven of Arnhem. Ik wilde graag naar het buitenland omdat ik meer wilde zien dan alleen Nederland. Ik heb dan ook een gedeelte van mijn studie gedaan in Duitsland. Hier heb ik op sociaal vlak ook veel geleerd. Omdat ik in het buitenland heb gestudeerd zie je ook dat ik een andere werkwijze heb dan mijn Nederlandse collega’s.

Studio Floris Wubben

Als je nu net afgestudeerd zou zijn, wat zou je anders doen aan het begin van je carrière?
Eerlijk gezegd niks….. natuurlijk zijn er wel kleine dingetjes, maar in grote lijnen zou ik het precies hetzelfde doen.

Wat is een belangrijk tipping point in jouw leven?
Het moment dat ik mijn eigen atelier heb gebouwd in Den Bosch. Dit lijkt nu al weer lang geleden, nu ik in Eindhoven zit. Vanaf dat moment had ik een eigen plek met eigen regels waar ik mijn eigen ding kon doen.

Wat staat er boven aan jouw lijstje van wat je ooit nog eens zou willen doen?
Graag zou ik een label beginnen met alleen experimenteel design. Dit vergt alleen een grote investering en een ruimte. Misschien komt het op een dag!

Studio Floris Wubben

Hoe ziet jouw gemiddelde week eruit?
Mijn werkdag begint iedere dag anders. Het is een variatie tussen computerwerk en dingen maken. Deze variatie vind ik erg belangrijk. Daarnaast onderzoek ik veel en ben ik bezig met het zoeken naar oplossingen voor nieuwe ontwerpen.

Wat hoop je met je werk te bereiken?
Iets bereiken vind ik erg zwaar klinken. Ik leef ervoor om mijn ideeën te verwezenlijken en mensen op een andere manier naar dingen te laten kijken. Bij mijn ontwerpen probeer ik vooroordelen van materialen en ambachten te doorbreken.

Studio Floris Wubben

Wat prikkelt jou? Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?
Natuur is een belangrijk inspiratiebron voor me. Ik vind daar altijd veel nieuwe mogelijkheden. Dit merkte ik al tijdens mijn studie. Maar daarnaast kan ik ook geprikkeld worden door een ambacht of een techniek.

Wat kunnen we de komende tijd van jou verwachten?
Er gaan weer ontwerpen met natuur aankomen. Deze keer met een andere invalshoek. Ik ben hier op het moment erg druk mee. Deze ontwerpen zullen waarschijnlijk volgend jaar gepresenteerd worden.

Waar haal je het meeste voldoening uit?
Dat vind ik erg moeilijk om te zeggen, omdat dit vaak verschilt. Meestal haal ik veel voldoening uit het vinden van technische oplossingen. Daarnaast haal ik er ook veel voldoening uit wanneer na een lange tijd alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen bij een ontwerp.

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *