9 X Inspiratie: Wendy van Santen

Dankzij haar zoete groenten ontdekte ik het werk van fotografe Wendy van Santen. Met commissies voor onder andere het Parool en Ikea blijft ze naast haar eigen werk spraakmakende foto’s maken. Daar heb ik haar gevraagd om haar inspiratie te delen.

Mijn inspiratie haal ik overal en nergens vandaan. Ik kan uren ‘zwerven’ op internet om mooi beeld te bekijken, zoals op Pinterest, en bijvoorbeeld ook hier op Eyespired. Ook vind ik het inspirerend om stedenreizen te maken en musea en galeries te bezoeken. Maar soms is inspiratie veel dichterbij dan je denkt en haal ik het juist gewoon uit het dagelijks leven. Objecten uit het dagelijks leven kunnen heel bijzonder worden als je ze op een andere manier bekijkt. Onderstaande 9 beelden hebben allemaal iets speciaals voor mij. Soms vanwege het verhaal erachter, soms vanwege hun esthetiek en soms omdat ze me maar niet los laten.

Lernert en Sander zijn een veelzijdig Nederlands kunstenaarsduo die fantastische dingen maken. Alles is zeer esthetisch en heeft een duidelijke eigen handtekening. Wat ze maken getuigd van enorme fantasie en creativiteit. De videoclip bijvoorbeeld die ze hebben gemaakt voor de Jeugd van Tegenwoordig Electrotechnique. Ik vind de installaties die ze hebben bedacht en gebouwd geniaal.  Het filmpje Chocolate Bunny (die je hierboven kunt bekijken) is een ouder filmpje van Lernert en Sander. Ik vind het nog steeds fantastisch. Het knappe is dat ze emotie hebben kunnen toekennen aan een doodsimpele chocoladehaas. De filmpjes voelen heel fotografisch, ieder frame zou een still-foto op zich kunnen zijn.

inspiratie-wendy-wan-santen-Edward-Burtynsky

Ik ben erg onder de indruk van het werk van Edward Burtynsky. Hij onderzoekt in zijn fotografie onder andere welke invloed de industrie heeft op het landschap. Hij doet dit op sublieme wijze en maakt heel zichtbaar wat wij als mensen aan het aanrichten zijn, denk daarbij aan olielekken, massaconsumptie en -productie. Er ontstaan een nieuw soort landschappen, gecreëerd door de mens. Zijn werk is erg indrukwekkend, zeker als je het op groot formaat ziet. Het zijn eigenlijk ook een soort stillevens. Ze lijken op het eerste gezicht heel mooi, maar als je beter kijkt en tot je door laat dringen waar je naar zit te kijken beklemt het je.

inspiratie-wendy-wan-santen-andrew-b-myers

De Canadese fotograaf Andrew B. Myers maakt beelden met veel humor. Wat ik knap vind is dat hij echt alleen het hoognodige gebruikt in zijn beelden om het verhaal te vertellen. Dat maakt het heel iconisch. Het zijn beelden waar ik vrolijk van word. Ook vanwege het kleurgebruik. Zelf hou ik er ook van om vrolijke kleuren te gebruiken in mijn werk.

inspiratie-wendy-wan-santen-Andrea-Galvani

De Italiaanse fotograaf Andrea Galvani maakt van ‘doodgewone’ paarden een soort art sculptures. De beelden zijn surrealistisch en grafisch. Wat moet het geweldig (en moeilijk) geweest zijn om deze shoot te doen.

Deze video van zangeres Charlotte Gainsborough en zanger Beck, geregisseerd door Keith Schofield, kreeg ik op de Fotoacademie voor het eerst te zien, omdat de lerares het superinspirerend vond. Ik sluit me hier helemaal bij aan. Het is een aaneenschakeling van absurdisme en weirdheid in een alledaagse setting. Hoe het gefilmd is, met een lichte vertraging, voegt ook heel veel toe.

inspiratie-wendy-wan-santen-Roy- Soetekouw

Dit beeld van fotograaf Roy Soetekouw vind ik erg fascinerend. Het is onderdeel van de serie ‘Gewichtloos’. Het beeld is volledig geënsceneerd. Over ieder aspect van het beeld is nagedacht. De styling vind ik top. Ik zag dit beeld op een art market van Foamlab en kon het maar niet uit mijn hoofd zetten. Het is mijn eerste echte kunstaankoop en hangt inmiddels thuis aan de muur.

inspiratie-wendy-wan-santen-Kim-Preston

De serie Plastic Pacific van de Australische fotografe Kim Preston onderzoekt de verwoestende impact van de grote hoeveelheid plastic in de oceaan. Ik vind het knap hoe ze alledaagse plastic objecten op zo’n geloofwaardige manier heeft laten transformeren in zeewezens. Vooral het beeld met de badmutskwallen vind ik een knappe vondst.

De uit Berlijn afkomstige Sarah Illenberger is een enorme inspiratiebron voor me. Ze noemt zichzelf een visual communicator en maakt prachtige beelden. Handgemaakt, met enorm veel liefde, aandacht en oog voor detail gemaakt. Bekijk een interview met haar hierboven, dat is opgenomen in haar studio, en waarin ze vertelt over haar werkwijze.

Krista van der Niet - seven pins, one match 3
Krista van der Niet - seven pins, one match

De serie Seven Pins & One Match van Krista van der Niet  vind ik super krachtig. De beelden zijn strak en simpel, maar daardoor juist zo sterk. Het gebruik van de kleurvlakken en de mooie vlakverdeling spreken me ook aan. En juist als serie (de serie bestaat uit 8 beelden) versterken de beelden elkaar enorm. Ik heb deze serie onlangs zien hangen op de Unseen Photo Fair op het Westergasterrein in Amsterdam. Deze beurs is een aanrader om ieder jaar nieuwe fotografie inspiratie op de doen.

Bekijk in deze serie ook de inspiratie van Ellen Vesters en Nick Liefhebber.

Tags: ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *