Red Cheeks Factory van Nelleke Verhoeff

9 X Inspiratie: Nelleke Verhoeff

Deze keer in 9 X Inspiratie: illustrator Nelleke Verhoeff die met haar Red Cheeks Factory verhalende illustraties maakt. Hierboven zie je haar (zelf)portret: Little Red Ridinghood uit haar face a day project. Vaak zie je rode blosjes terug op de gezichten van haar illustraties. Zelfs op haar gevatte illustratie over het Nederland Rusland jaar komen ze terug. Hieronder vind je haar prikkelende en verhalende selectie!

Mensen op straat, gezichten, uitdrukkingen, emoties, dieren, kleine gebeurtenissen, een wandeling in de natuur… Allemaal fijne ingrediënten voor inspiratie: maar ik kan zeker geïnspireerd raken en genieten van het werk van anderen.
Red Cheeks Factory  1_Carolina_Vento

Als eerste en heel inspirerend project uit Portugal: Felicidário. In Januari 2013 is een groep illustratoren een project begonnen met illustraties over definities van geluk. Elke dag één, allen met de tekst: a felidade é… Een mooi samenwerkingsverband, soms ook met gast-illustratoren. Grappige, ontroerende, absurde en verrassende illustraties. Bovenstaande illustratie is van Carolina Celas: Hapiness is your hair blowin in the wind.

Red Cheeks Factory  2_Sara_Fanelli

Groot fan ben ik van Sara Fanelli, van haar heb ik meerdere boeken. Het allermooiste boek vind ik: Sometimes I think, sometimes I am. Prachtig geïllustreerd met thema’s: als duivels en engelen, de liefde, kleur, mythologie en het absurde. Ze gebruikt teksten en quotes van bekende mensen die haar inspireren. Een prachtige collageachtige stijl vol symboliek en poëzie. Een boek om steeds weer te pakken om er nieuwe dingen in te blijven ontdekken.

Red Cheeks Factory  3_La_Strada_Guilietta_Masina

Een film waar ik verliefd op ben, is La Strada van Federico Fellini. Ik heb zelf lang theater gemaakt, op straat en in theaters en hou erg van dat variété sfeertje. De film is al uit 1954 en in zwart wit. Een prachtige aandoenlijke rol van Gulietta Masina als Gelsomina en Anthony Quin als de grote Zampano. Ondersteund door de circusachtige muziek van Nino Rota. Puur Italiaanse sferen, echt om te smullen!

Red Cheeks Factory  4_Rapunzel

Ik houd ervan als dingen teruggebracht worden naar de essentie. Zoals bij de minimalistische sprookjes posters van Christian Jackson. Sterk om deze oude verhalen, die iedereen kent en die al heel veel geïllustreerd zijn, terug te brengen naar enkele strakke vormen.

Red Cheeks Factory  5_Howard_Julia_Pott

Een favoriete korte animatie film is Howard van Julia Pott. Het begint met: Do you remember when we met? You were brilliant, witty, gorgeous to look at…something’s changed… De illustraties, de sfeer, de muziek, het verhaal, de voice over, alles past bij elkaar. Prachtig getekend, triest en melancholiek.

Red Cheeks Factory  6_Woestw_Mie

Nog een favoriete illustrator van me komt uit Vlaanderen: Carll Cneut. Prachtig gelaagde illustraties met vaak heel verrassende composities. Ook daar heb ik meerdere boeken van.

Eén ervan is Woeste Mie geschreven door Geert de Kockere. Een humoristisch verhaal over een grote woeste vrouw, die graag een feest wil. Maar haar man herinnert zich nog haar vorige feest, wat gigantisch uit de hand liep en probeert haar op andere gedachten te brengen…

Red Cheeks Factory  Bruce_Gilden

De straat-fotograaf Bruce Gilden heeft een nogal opdringerige manier van werken. Je ziet hem aan het werk in dit filmpje: Street Shots. Hij ‘overvalt’ gewone mensen op straat door plotseling zijn camera heel dicht voor hen te houden en klik! Niet echt prettig, erg intimiderend zelfs, maar het levert wel fascinerende beelden op.

Red Cheeks Factory  8_Marise_Maas_Being_Useful
Een andere kunstenaar die ik bewonder is Marise Maas. Haar werk is geïnspireerd op gewone alledaagse dingen. Het mooie vind ik haar losse stijl en prachtige lijnen. Het is figuratief , maar tegelijkertijd ook abstract. Spannende composities en er zit vaak een soort beweging in, die me aanspreekt.. Op thedesignfiles.net vind je een heel inspirerend interview met haar.

Tot slot nog een video-clip. Een prachtige song van het Zweedse experimentele pop kwartet: Fortune Cookie Blues – where is my plough. Met mooie tekeningen (daar ben ik nu eenmaal DOL op en daarom vond ik de clip ook) van Ulla Saar.

Red Cheeks Factory 9_Ulla_Saar
En zo zouden we nog wel een tijdje door kunnen gaan, want er worden zoveel mooie en inspirerende dingen gemaakt…

Bekijk ook de selectie van fotografe Wendy van Santen en animator Edwin Schaap.

[ninja-popup ID=9145]Schrijf je in voor de gratis inspirerende wekelijkse nieuwsbrief[/ninja-popup]. Zodat je altijd de laatste 9 X Inspiratie ontvangt samen met het beste van EYEspired!

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *