Milou van Montfort

9 X Inspiratie: Milou van Montfort

Toen ik nog op de basisschool zat deed ik niets liever dan stripboeken lezen, en tekenen. Alleen kwam ik samen met mijn vriendje niet verder dan twee edities. In het ouderlijk huis staat dan ook nog steeds een boekenkast vol met stripboeken. Illustrator en striptekenaar Milou van Montfort tekent ook al van kleins af aan. Dit jaar ontving ze zelfs een nominatie voor de Dutch Manga Award. Bekijk hieronder haar keuze, in 9 X Inspiratie.

Ik ben gek op de jaren 60: de ontwikkelingen rondom Provo en Flowerpower, de muziek en de kunst. De Australische underground ontwerper Martin Sharp brengt dit allemaal perfect samen.

De strips van Geof Darrow zijn absurdistisch, goor en immens gedetailleerd. Dinosaurussen, robots, wolkenkrabbers en mensenmassa’s schudt hij zo uit zijn mouw. Zijn oog voor detail en realistische tekenstijl sporen me aan om meer tijd te steken in mijn tekeningen.

Britse rap vind ik erg sterk, en dan vooral de teksten van Scroobius Pip. Elke keer als ik zijn muziek luister, noteer ik weer een zin die me aanspreekt. Vervolgens maak ik daar een typografisch beeld van.

 

Boswandelingen met mij zijn niet heel gezellig, aangezien ik dan altijd de verhalen in mijn hoofd verder uit ga diepen. In het bos raakt mijn hoofd zo leeg dat de verhalen waar ik mee bezig ben opeens vorm beginnen te krijgen. De bossen bij Geulle (Zuid-Limburg) en in Dieren (de Veluwe) zijn mijn favorieten.

De impressionistische schilderkunst vind ik erg sprekend. Vincent van Gogh’s schilderwerken spreken me daarin het meest aan. Naast zijn werk vind ik zijn leven ook erg interessant door zijn periode in de instelling in Saint-Rémy-de-Provence en zijn toewijding aan het vak.

Ik hou van vieze dingen en Eric Schreurs is naar mijn mening een meester in het spontaan neerzetten van smerigheid. Zijn strips zien er vloeiend en levend uit, alsof het net zo snel weer van het papier kan verdwijnen als het erop is gezet.

De underground strips en illustraties van Peter Pontiac zijn een lust voor het oog. Heerlijk veel detail, sex, drugs en rock ’n roll en experimentele kaders. Zijn werk is gewaagd, wat mij aanspoort om ook minder braaf te zijn in mijn werk. Mijn favoriete uitspraak van hem: “Het is toch fantastisch om zelf iets te kunnen maken waar je opgewonden van wordt?”

Ik hou van dieren in het algemeen, maar cavia’s en uilen zijn toch echt mijn stokpaardjes. De suffe schattigheid van cavia’s en de spirituele wijsheid van uilen heb ik altijd om mij heen om op terug te vallen. Als ik even niet meer weet wat ik moet maken, begin ik met het tekenen van een van deze twee en dan ontstaat de rest vanzelf.

De muziek van Tunng is heerlijk absurd en rustgevend, net als hun album ontwerpen. Grafisch mooie illustraties die iets geks over zich hebben. Als ik ze zie, wil ik meteen weer pen en papier pakken en zelf aan de slag gaan.

[ninja-popup ID=9145]Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief[/ninja-popup]. Zodat je elke week het beste en meest inspirerende van EYEspired ontvangt.

Tags: , , ,
Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *