x

Deel Je Inspiratie

[contact-form-7 id=”139″ title=”Zonder titel.”]

Wekelijkse nieuwsbrief

Laat nu je email adres achter

Top Stories

  • No results available
 

9 X Inspiratie: Leon Golterman

Terug van weggeweest, de serie 9 X Inspiratie, met deze keer Leon Golterman. Sinds september 2013 studeert hij aan de HKU in Hilversum. En vanaf 2009 is hij bezig met het maken van korte fictie filmprojecten, die in de prijzen vielen bij verschillende (inter)nationale film festivals. Hij werkt nu aan Brocante. Een korte roadmovie over het kiezen van je eigen weg, de druk om keuzes te maken en de drang om te willen vluchten. De film wordt gemaakt door studenten van de HKU in samenwerking met studenten van de Nederlandse Filmacademie. Steun deze film via Cinecrowd, zodat de jonge makers hun roadmovie kunnen gaan maken.

The Darjeeling Limited – Wes Anderson

The Darjeeling Limited vertelt het verhaal van drie broers die per trein door India reizen in een poging nader tot elkaar te komen.

Wes Anderson gooide recent nog hoge ogen met zijn nieuwe The Grand Budapest Hotel. De aparte, “platte” beeldende stijl lijkt Anderson de laatste jaren te hebben geperfectioneerd (The Fantastic Mr Fox, Moonrise Kingdom, The Royal Tenenbaums.)

Anderson is een auteur met een unieke stijl en een geweldig gevoel voor vertellen. Er zijn weinig regisseurs waar je bij het zien van één minuut film al kan raden wie erachter zit. Anderson is er één van.

Simon – Eddy Terstall

Dan nu eentje van eigen bodem. In Simon volgen we de tandarts Camiel, die door een stom toeval zijn oude vriend Simon tegenkomt. De twee hebben elkaar veertien jaar niet gezien.

Camiel: “Zo, dus jij leeft ook nog.”
Simon: “Niet lang meer. Ik heb kanker.”

De toon is gezet. Een verhaal over kanker dus, maar geen film vormt een groter contrast met Komt een vrouw bij de dokter. Geen tranentrekker, maar juist opmerkelijk lichtvoetig zonder oppervlakkig te worden. Tegelijkertijd is de film oer-Hollands. Geen tulpen, kaas of klompen; wel coffeeshops, euthanasie en het homohuwelijk.

Vooral Terstall’s realistische, grappige en scherpe dialogen zijn kenmerkend voor zijn films.

Rabat – Jim Taihuttu & Victor Ponten

Op de set van Simon liepen twee filmstudenten elkaar tegen het lijf: Jim Taihuttu en Victor Ponten. Een aantal jaar later heeft het tweetal een eigen productiekantoor (Habbekrats) en een paar Gouden Kalven staan.

Rabat is de roadmovie waar het allemaal mee begon. Drie Marokkaanse vrienden brengen een taxi van Amsterdam naar Rabat, waar één van de jongens tevens zijn bruid staat te wachten.

Er zijn vele redenen waarom ik Rabat als inspiratiebron noem. Ten eerste: de gezonde dosis “fuck-it” waarmee de makers het project zijn begonnen. Ze naderden de dertig, hadden beiden nog nooit een speelfilm gemaakt en vonden dat het maar eens tijd werd.

Het team van Rabat ging bij de productie buiten alle gebaande paden om, gewapend met een simpele Canon 5D (een spiegelreflex camera die digital film making voor de massa betaalbaar heeft gemaakt.) Daardoor is de film is fris, compromisloos en eigen geworden. Absoluut een aanrader.

The Graduate – Mike Nichols

The Graduate is al bijna vijftig jaar oud. Toch is deze film over een jonge Benjamin (Dustin Hoffman) met een quarter-life crisis nog altijd relevant.

Na zijn leven twintig jaar lang “volgens het boekje” te hebben geleefd, begint hij zich af te vragen: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Uit verveling start Benjamin een affaire met de getrouwde Mrs. Robinson, een vriendin van zijn ouders. Maar dan ontmoet Benjamin haar dochter, Elaine Robinson. Hij wordt op slag verliefd.

De muziek van de film is gemaakt door Simon & Garfunkle. Vooral The Sound of Silence speelt een grote rol. De combinatie van de muziekmontages, de art direction en de (destijds) revolutionaire cameravoering maakt de film zeker het kijken waard.

Trainspotting – Danny Boyle

Trainspotting is een boekverfilming. En wat voor een. We volgen een groep kansloze, Schotse junkies tijdens hun routine van heroinetrips, afkicken, diefstal en voetbal.

Wat deze film anders maakt dan de meeste psychedelische drugsfilms, is Danny Boyle’s besluit om het er zo leuk, kleurrijk mogelijk uit te laten zien. Want waarom zouden mensen anders verslaafd zijn? Een keer geen moraliserende “drugs-are-bad” film dus. Desalniettemin zullen veel kijkers de toiletscene en de baby op het plafond niet snel vergeten.

Requiem for a dream – Darren Aronofsky

Als je na het zien van Trainspotting het gevoel krijgt dat heroine een poging waard is, dan is Requiem for a dream een goede film om mee te compenseren. Requiem for a dream staat namelijk totaal aan het andere kant van het psychedelische spectrum.

We volgen de aftakeling van vier hoofdpersonages dankzij hun individuele verslaving. Door middel van vernieuwende filmtechnieken zoals de hip-hop montage wordt de kijker in het hoofd van de hoofdpersonen geplaatst.

The Departed – Martin Scorsese

Wat betreft inspiratiebronnen zijn er bij Scorsese veel films om uit te kiezen, tot The Wolf of Wall Street aan toe. Het is een regisseur met een eigen, vaste stijl die steeds maar blijft vernieuwen en verscherpen.

The Departed is een geslaagde remake van een Koreaanse film. Het gaat over de strijd tussen de Ierse maffia in Boston onder leiding van Jack Nicholson versus de lokale politie, aangevoerd door Martin Sheen. Terwijl de politie bezig is een infiltrant (Leonardo DiCaprio) bij de maffia te plaatsen, zorgt Nicholson ervoor dat één van zijn jongens (Matt Damon) klimt naar de top van het politieteam.

De twee infiltranten staan centraal in het verhaal, met als voornaamste doel om elkaar op te sporen en te ontmaskeren. Een sterk verhaal met geweldige acteurs dat maar liefst vier Oscars won.

Oldboy – Chan-wook Park

Net als The Departed is van de Koreaanse film Oldboy ook een Hollywoodremake gemaakt. Het origineel is vele malen beter. In Oldboy wordt hoofdpersoon Dae-Su van de één op de andere dag van straat geplukt en vijftien jaar lang vast gehouden. Dan wordt hij net zo abrupt weer vrijgelaten. Aan Dae-Su om erachter te komen wie hem gevangen heeft genomen, en waarom.

Oldboy is een wraakfilm zoals alleen de Koreanen dat kunnen verzinnen. Onvergetelijk is de scene waarin Dae-Su een klein leger van beveiligers met een hamer bewerkt. Maar wat de film, naast de smerige gore scenes en de unieke stijl echt ongeëvenaard maakt, zijn de twists en wendingen in het verhaal.

The Usual Suspects – Bryan Singer

Over twists gesproken. In The Usual Suspects speelt Kevin Spacey de hoofdrol van de kleinschalige crimineel Verbal die betrokken is geraakt bij een operatie van de mysterieuze topcrimineel Kaiser Soze. Aan een arrogante detective de taak om in een uur tijd alles te evalueren wat Verbal weet, in een laatste poging om de identiteit van Kaiser Soze te achterhalen.

De film gaat van twist naar twist, maar de show wordt absoluut gestolen door het meesterlijke spel van Kevin Spacey, die voor zijn rol een Oscar ontving.

Bron: Brocante

Wekelijkse nieuwsbrief

Laat nu je email adres achter

Top Stories

  • No results available