Simen Johan is een inspiratie bron van Daniëlle Frenken

9 X Inspiratie: Daniëlle Frenken

Vorige week kon je in de eerste blogpost van 9 X Inspiratie, de prikkelende beelden van Doeke van Nuil vinden. Maar vandaag vind je hier de inspiratiebronnen van Daniëlle Frenken. Vorig jaar studeerde ze af aan de HKU, en als je goed naar de beelden hieronder kijkt. Dan kun je heel goed een link maken met haar werk, van sculpturen tot aan collages en editorials.. Eerder stond haar werk trouwens in de spotlight van HP/De Tijd.

Hier boven zie je het werk van Simen Johan. En hij maakt fantastisch mooie foto’s van levende, dode en opgezette dieren, die hij later bewerkt.

Charles Avery inspiratie bron van Daniëlle Frenken

Charles Avery is een van mijn favoriete kunstenaars. Een paar jaar geleden maakte ik kennis met zijn werk in het Boijmans in Rotterdam. Tijdens deze tentoonstelling werd ik verrast door zijn absurdistisch werk. Een paar uur lang waande ik me in een wereld die hij heeft gecreëerd. Charles Avery wijdt zich aan de beschrijving van een denkbeeldig eiland. Dat dat hij via tekeningen, sculpturen en teksten. Bij de tentoonstelling hoort het boek ‘The Islanders’, waarin Avery op een filosofische wijze het eiland beschrijft.

Pim Palsgraaf is een inspiratiebron van Daniëlle Frenken

Een andere een inspirerende kunstenaar is Pim Palsgraaf. Ik interviewde Pim voor mijn scriptie over dierensymboliek in de middeleeuwen en hedendaagse kunst. Inspiratie haalt hij uit alles om zich heen. Met name uit de botsing tussen cultuur en natuur. Het verval van de urbane wereld en waar de natuur het overneemt. Of andersom, waar de mens de natuur weer overneemt. Het is een strijd tussen die twee werelden. De dieren in zijn werk zijn een metafoor voor de natuurlijke wereld die wordt verdrukt en belast door de urbane wereld. Het is alleen de vraag wat er precies gebeurt, de stedelijke structuren en dieren staan – zo lijkt – in wankel evenwicht met elkaar.

Natuur Historisch Museum in Parijs

Dit is een foto die ik heb genomen in ‘Le Muséum national d’Histoire naturelle’ in Parijs. Het natuurhistorisch museum in Parijs bestaat uit meerdere gebouwen die zich richten op verschillende onderwerpen, zoals: geologie, de prehistorie, geologie en zoölogie. Deze foto is gemaakt in ‘the gallery of bones’. Ik bezoek regelmatig dierentuinen en natuurhistorische musea om daar foto’s te maken die ik aan mijn eigen beeldarchief toevoeg. Die foto’s gebruik ik samen met gevonden afbeeldingen van het internet voor mijn tekeningen.

Daniëlle Frenken

Architectonische vormen gebruik ik vaak als inspiratiebron of uitgangspunt voor mijn tekenen of collages. Het liefste gebruik ik gotische vormen of juist het tegenovergestelde, industriële vormen.

De werkplek van Daniëlle Frenken

Mijn werkplek. Ik werk het liefste alleen thuis op een plek waar ik al mijn spullen bij elkaar heb. Omdat ik verschillende dingen maak; aquarellen, collages, tekeningen, schilderijen en sculpturen. Gebruik ik een hoop verschillende spullen en materialen. Ik kan me op andere plaatsen niet goed concentreren, omdat ik dan niet al mijn materialen om me heen heb.

Inspiratie op de rommelmarkt

Ik struin graag rommel, curiosa markten en kringlopen af, op zoek naar bijzondere spullen. Voor mijn collages en sculpturen ben ik altijd op zoek naar oude (natuur)boeken, dierenbeeldjes, doosjes, bakjes, kaarsenhouders, stolpen, lijsten, plastic dieren, stolpen, kitscherige beeldjes en ga zo maar door. Met de voorwerpen die ik tegen kom ga ik opzoek naar nieuwe combinaties. Zodat oude of afgedankte voorwerpen een nieuw ‘leven’ krijgen.

Hidenori Mitsue inspiratie bron van Daniëlle Frenken

Dit bijzondere werk van Hidenori Mitsue kwam ik laatst tegen en wil ik graag delen.

Arno Kramer inspiratie van Daniëlle Frenken

Arno Kramer is een van mijn favoriete Nederlandse kunstenaars, ook hem heb ik geïnterviewd voor mijn scriptie. Een korte quote: ‘Ik zie bijvoorbeeld hazen in het veld bijna als dansers, als ze met elkaar aan het spelen dan wel aan het vechten zijn. Reeën zijn voor mij ook in hun elegantie, toch een redelijk stevig lichaam op heel dunne poten, dieren die het tedere, maar ook wel de angst en de vrijheid symboliseren. Symboliek blijkt te kleven aan bepaalde dieren, maar het is voor mij geen reden om ze daarom te tekenen. Als achteraf blijkt dat iets een mythologische of symbolische betekenis heeft is dat dan mooi meegenomen.’

Portret van Daniëlle Frenken

En als laatste een portret van Daniëlle Frenken, die schuil gaat achter deze selectie beelden.

[ninja-popup ID=9145]Schrijf je in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief[/ninja-popup], en ontvang het beste en meest inspirerende van EYEspired!

 

Vorige artikel Volgende artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *