Holland Festival 2018

In Juni schotelt het Holland Festival weer genoeg prikkelende voorstellingen voor met daarin voetbal hooligans, vechtende breakdancers, maar ook een video installatie van Steve McQueen. Festivalfocus in 2018 is het werk van kunstenaars die in hun werk letterlijk maar ook figuurlijk grenzen verleggen om zo tot nieuwe ideeën, inzichten of perspectieven te komen. Ik maakte alvast een kleine selectie van wat er straks allemaal te zien is in Amsterdam.

De video-installatie End Credits van regisseur en beeldend kunstenaar Steve McQueen (bekend van de films 12 Years a Slave, Hunger en Shame) toont de perverse aard van politieke discriminatie en vervolging. Tijdens het Holland Festival presenteert McQueen voor het eerst de nieuwste versie van deze installatie, die gaat over de gevierde Afro-Amerikaanse zanger en acteur Paul Robeson. Robeson werd een invloedrijk burgerrechtenactivist en communist waardoor de FBI vanaf het McCarthy-tijdperk veel belastend materiaal verzamelde tegen hem.

Voetbalsupporters en theaterpubliek hebben veel gemeenschappelijk. De Franse toneelschrijver en -regisseur Mohamed El Khatib zocht 53 supporters van voetbalclub Racing Club de Lens bij elkaar voor een theatervoorstelling over hun levens. Stadium is een soort antropologisch onderzoek naar een van de weinige plekken in de maatschappij waar mensen van allerlei rangen en standen bij elkaar komen. Op het podium verzamelt zich een groep voetbalsupporters (geen acteurs) rondom een patatkraam voor een reeks persoonlijke verhalen en scènes.

Acht breakdancers tonen in Kata het begin van een geheel nieuwe vechtkunst. De Franse choreografe Anne Nguyen is een gevierd breakdancer en zeer verknocht aan de vechtkunst. In Kata voeren haar dansers, individueel en als groep, verschillende bewegingsseries uit met (imaginaire) tegenstanders.

Dear Esther is bejubeld als een van de meest vernieuwende computergames van de laatste tien jaar. De game is poëtisch, symbolisch en ingetogen en raakt aan thema’s als liefde, verlies en verlossing. Een wandeling door het prachtige, verlaten landschap van een onbewoond eiland in de Schotse Hebriden blijkt op mysterieuze wijze verbonden met een traumatisch autoongeluk en een existentiële crisis. Naar het podium gebracht – zowel het spel als de muziek worden live gespeeld – krijgt de videogame nieuwe, onvermoede muziektheatrale kanten. De filmische muziek van Jessica Curry heeft een groot aandeel in de dromerige, desolate sfeer en doet de prachtige natuurlandschappen glinsteren.

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel