Het Holland Festival

Dit jaar bestaat het grootste internationale podiumkunstfestival van Nederland, het Holland Festival 70 jaar. Vanaf 3 tot en met 25 juni presenteert het festival theater, dans, muziek, muziektheater en opera op verschillende Amsterdamse locaties zoals Muziekgebouw aan ’t IJ, Stadsschouwburg Amsterdam en de Westergasfabriek.

En manque
Deze voorstelling gaat over mensen die worstelen met hun eenzaamheid en gevangen zitten in de kloof tussen melancholie en depressie. Vincent Macaignes toont ons een stormachtig gevecht: tegen de wereld en tegen het leven, maar voor het verlangen.

Obsession
Als er een vreemdeling in een wegrestaurant belandt ontstaat er een passionele verhouding tussen hem en de eigenaresse. Terwijl ze eigenlijk een man heeft. Daarom smeden ze samen het plan om haar man te vermoorden.

887
Met zijn filmische, meeslepende manier van theatermaken neemt Robert Lepage het publiek mee naar zijn jeugd in Quebec. Hij staat zelf op het podium, naast een imposante maquette van zijn ouderlijk huis, en vertelt over een familie die zich aan het arbeidersmilieu probeert te ontworstelen en over zijn coming-out. Hij verbindt deze verhalen met de toenmalige, radicaliserende vrijheidsstrijd in Quebec.

Rito de Primavera
De Chileense choreograaf José Vidal creëerde een compleet nieuw ritueel voor de huidige tijd, met vijftig dansers, een elektronische soundtrack door dj en multi-instrumentalist Jim Hast en een euforische enscenering die alle zintuigen aanspreekt. Dansers en publiek komen samen in het bijna-donker van de Zuiveringshal West.

Manifesto
In deze filminstallatie vormen de sprankelende, boze en opvallend modern klinkende teksten van bekende kunstenaarsmanifesten de basis voor dertien korte, parallel vertoonde films – teksten van onder anderen André Breton, Kazimir Malevitsj, Sol LeWitt en Jim Jarmusch. Stuk voor stuk worden ze belichaamd door de Australische actrice Cate Blanchett.

Tags: , ,
Vorige artikel Volgende artikel