Hoe Kom je écht tot Rust op Vakantie?

Hoe Kom je écht tot Rust op Vakantie?

Vakantie: hét moment om helemaal tot rust te komen. Toch? Helaas is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zo zijn dat je alsnog stress ervaart tijdens je reis. Of dat het je niet lukt om er echt van te genieten. En dat is hartstikke vervelend. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om toch rust te vinden. Lees verder voor tips.

Accomodatie voldoet aan wensen

Een van de redenen van stress op vakantie? Je bent niet tevreden over de accommodatie. Dat wil je dus absoluut voorkomen. Ga op zoek naar een accommodatie die aan al je wensen voldoet. Een vakantiehuisje is een ideale optie, omdat zo’n huisje al gauw vrij luxe is. Je hebt een keukentje en een badkamer. Vaak is er een losse slaapkamer, of zijn er zelfs meerdere slaapkamers. Dat zijn goede omstandigheden om je sneller thuis te voelen. Denk er verder natuurlijk nog over na waar dat huisje te vinden is. Ga je voor een vakantiehuis Oostenrijk? Daar is veel beeldschone natuur te vinden. En dat maakt het al gauw tot een goede keuze. Zeker als de accommodatie dus ook nog eens goed verzorgd is.

Rustgevende omgeving

reis-vakantie-avontuur

Over de natuur gesproken: het is sowieso slim om voor een rustgevende omgeving te gaan. Juist als je wilt ontspannen op reis! Een drukke stad doet je dan immers niet altijd veel goeds. Je kunt wel een dagje naar een stad gaan, maar verblijf verder in een stillere omgeving. En de natuur heeft je veel moois te bieden. Denk aan de berglandschappen in het noorden van Italië. Of juist de uitgestrekte landschappen in de regio Toscane, wat zuidelijker in het land. Nu nog een mooi vakantiehuis Italië kiezen en je bent zo klaar voor vertrek. Bang dat je je snel verveelt in een rustige omgeving? Neem dan genoeg vermaak mee. Denk aan boeken en spelletjes. En neem bijvoorbeeld ook uitgebreid de tijd om te tafelen op de plek van bestemming. Dat kun je overal doen, en het is een heerlijke invulling van je vakantietijd.

(Zakelijk) niet bereikbaar

Het kan zo zijn dat je je werk met je meeneemt op vakantie. Zeker als je druk bent op je werk, dan blijf je hier maar over nadenken. En helaas is het in sommige bedrijven ook nog eens zo dat collega’s gewoon contact met je opnemen, terwijl jij met welverdiende vakantie bent. Zorg er in dat geval voor dat je zakelijk onbereikbaar bent. Laat je werktelefoon thuis bijvoorbeeld, net zoals je laptop. En verwijder je mailbox voor de vakantieperiode van je telefoon. Als je je collega’s maar duidelijk genoeg laat weten dat je niet gestoord wilt worden, komt dit gewoon goed. En dit geldt net zo goed voor andere bekenden van je, naast je collega’s. Onthoud dat dit jouw ontspanningsmoment is in het jaar. En je hoeft je daarover eigenlijk tegenover niemand te verantwoorden. Je hebt je vakantie hard verdiend!

Gedachten op nul

Je kunt bewuste stappen zetten om je gedachten op nul te zetten. Tijdens de eerste vakantiedag lukt dat misschien niet direct. Maar het gaat steeds een stukje beter. Merk je dat je begint te piekeren of te malen? Ga dan meteen iets anders doen. Het liefst iets leuks natuurlijk, daar is het vakantie voor! Of doe ademhalingsoefeningen of meditatieoefeningen om je gedachten rustiger te maken. Het kan ook helpen om jezelf te vertellen dat je hier nu geen energie voor gaat opofferen. Dat komt wel weer als je thuis bent.

Weinig tot geen plannen

Tot slot: plan je vakantie niet helemaal vol. Natuurlijk is het leuk om dingen te ondernemen, maar het moet vooral niet te geforceerd voelen. Een dagje zin om helemaal niets uit te voeren? Ook dat is vakantie! Een aantal dingen kun je vooraf al boeken of reserveren, denk aan een restaurant dat snel vol zit of een populaire toeristische trekpleister die je zeker wil bezoeken. Maar laat een deel van de planning leeg. Dan zie je last minute wel wat je met die tijd wil gaan doen. Dat voelt uiteindelijk vaak veel relaxter.

Maak je vakantie vooral niet te ingewikkeld. Dat kunnen we wel concluderen uit de bovenstaande tips. Stel je wensen voorop, maar zoek verder een rustige bestemming uit en durf bewust te ontspannen tijdens de reis. Juist dan lukt het je om te ontsnappen uit de dagelijkse hectiek.

Vorige artikel Volgende artikel